Linkovi

Vašington i Pariz još nisu usaglasili stavove o rezoluciji UN o Libanu


Administracija predsednika Buša priznaje da razlike u stavovima Vašingtona i Pariza usporavaju dogovor o rezoluciji Saveta bezbednosti UN-a o okončanju sukoba u Libanu. Američki funkcioneri insistiraju na tome da se povlačenje Izraela iz južnog Libana vremenski poklopi sa stacioniranjem medjunarodnih mirovnih snaga, kako bi se sprečilo stvaranje vakuuma koji bi zloupotrebio Hezbolah.

Američki zvaničnici su početkom sedmice izrazili nadu rezolucija o Libanu mogla da bude usvojena u Savetu bezbednosti već u četvrtak, ali to sada izgleda malo verovatno, zbog nesuglasica sa Francuskom o redosledu dogadjaja koji bi trebalo da dovedu do primirja. Arapske države uložile su primedbu na incijalni tekst američko-francuske rezolucije, jer se njime nije pominjalo povlačenje Izraela iz južnog Libana.

Na konferenciji za novinare predstavnik Državnog sekretarijata Šon Mekormak rekao je da Sjedinjene Države insistiraju na tome da se svako eventualno povlačenje izraelskih snaga iz Libana vremenski podudari sa stacioniranjem jakih medjunarodnih snaga, kako Hezbolah - koga Sjedinjene Države tretiraju kao terorističku organizaciju - ne bi mogao ponovo da isprovocira krizu:

”Čvrsto zastupamo princip da se u ovom slučaju ne sme stvoriti vakuum. Svi, pa i Izrael, saglasni su da bi izraelske trupe trebalo da se povuku iz Libana, u okviru sporazuma o okončanju neprijateljstava. Medjutim, ukoliko taj teren ostavimo bez kontrole, ponovo će doći do novog nasilja, nove nestabilnosti i prilike za Hezbolah i teroriste da region sunovrati u nasilje.“

Visoki funkcioner Stejt Dipartmenta rekao je novinarima da su razlike u stavovima Sjedinjenih Država i Francuske u vezi sa tajmingom i redosledom poteza u procesu preuzimanja kontrole nad bezbednošću južnog Libana. Mekormak je nije mogao da kaže da li su Vašington i Pariz približili svoje stavove, ali je rekao da veruje da bi medjuanrodne mirovne snage mogle da budu formirane i stacionirane u regionu u relativno kratkom vremenskom roku.

Sjedinjene Države nisu isključile mogućnost transformacije i novog, proširenog mandata za postojeću misiju “plavih šlemova“ u južnom Libanu, takozvani UNIFIL. Medjutim, američki funkcioneri veruju da se UNIFIL za trideset godina delovanja pokazao neefikasnim i kažu da bi voleli da mirovne snage imaju mandat Ujedinjenih nacija, ali da birokratija Svetske organizacije nema i operativnu kontrolu nad misijom.

Državni sekretar Kondoliza Rajs je u sredu telefonom razgovarala sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, sledeći pozive koje je, izmedju ostalih, dobila od libanskog premijera Fuada Siniore i generalnog sekretara UN-a Kofija Anana.

Pomoćnik državnog sekretara za Bliski istok, Dejvid Velč, istovremeno nastavlja intenzivnu diplomatsku misiju u regionu.

Francuski predsednik Žak Širak je, u sredu, na konferenciji za novinare u južnoj Francuskoj, posle hitnog sastanka sa tri ministra implicitno kritikovao rezerve SAD u pogledu zalaganja za trenutni prekid neprijateljstava Izraela i Hezbolaha.

Širak je naveo da bi zajednički francusko-američki nacrt rezolucije koji će biti podnet Savetu bezbednosti trebalo da uzme u obzir zahteve Libana i Arapske lige za izmenama, ali nije precizirao na koje izmene je mislio.

XS
SM
MD
LG