Linkovi

Današnje izdanje Sinemanija posvećeno radu filmskih kostimografa


Kroz listu pet savremenih filmova koje odlikuje izuzetna kostimografija, videćemo koliko se pažnja posvećuje svakom detalju pri izradi filmskih kostima.

Na petom mestu je istorijska drama ‘Seabiscuit.’ Amerikanci vole da vide trijumf nad teškoćama, vole da David pobedi Golijata, a 1938. Amerika je volela trkaćeg konja po imenu Seabiscuit, kome u početku niko nije davao šanse za pobedu. I Holivudu se dopala ta priča, čija je filmska vrzija tako verno dočarala vremenski period u kome se radnja odvija da je kostimograf Džulijen Markovski nominovana za Oskara 2004. Radnja filma odvija se sredinom 30-godina, kada je američka ekonomija bila slaba a Amerikanci u depresiji. Njeni kostimi dočarali su teškoće I trijumfe te ere, kao I kvalitet I emocije sporta o kome je reč I zato je “Seabiscuit” na petom mestu naše liste.


Na četvrtom mestu je “Gospodja Henderson vam predstavlja…” (‘Mrs Henderson Presents.’). Taj očaravajući film je priča o pozorištu Vindmil, koji je za vreme Drugog svetskog rata u Londonu hrabro počeo da prikazuje burleske sa nagim plesačicama. Zaplet filma I vremenski period predstavljali bi veliki izazov za svakog kostimografa, ali ne I za Sendi Pauel. Ona je iskoristila šaljivu I opuštenu notu filma da kreira originalne I zaista upečatljive kostime. Za svoje napore nagradjena je nominacijom za Oskara, sedmom u karijeri. U ovom filmu ponekad je izostanak kostima bio najbolji kostim. Na kraju krajeva on je promovisan rečenicom: “predstava mora da se nastavi, ali odeća mora da leti”. No, likovi koji su bili obučeni, nosili su odeću sa ciljem da impresioniraju druge I to im je pošlo za rukom.


Na trećem mestu su nezaboravni kostimi iz filma “Mulen Ruž” (‘Moulin Rouge.’) Film u kome se mnogo pleše I peva iznad svega je priča o istini, lepoti, slobodi I ljubavi. Glumac Džim Brodbent je za svoju ulogu morao da nosi odelo koje ga čini debljim, a svakog dana mu je trebalo dva I po sata da obuče svoj kostim. Za kreiranje ovog spektakla, odeljenje kostimografa izradilo je više od tri stotine kostima – što je zadatak koji je u jednom trenutku iziskivao angažovanje 80 krojača. Napori uloženi u film dobili su priznanje kada su njegovi kostimografi Ketrin Martin I Angus Streti osvojili Oskara za najbolji kostim 2002. Publika je gledajući Mulen Ruž uživala u složenim I očaravajućim haljinama zbog čega je ovaj film zauzeo treće mesto naše liste.


Na drugom mestu nalazi se “Avijatičar” (‘The Aviator.’) Leonardo Di Kaprio tumačio je glavnu ulogu u filmu o životu ekscentričnog milijardera Hauarda Hjuza. U filmu, koji je režirao Martin Skorseze, pojavljuje se niz zvezda – Kejt Blančet glumi Ketrin Hepbern, Kejt Bekinsejl je Ava Gardner a Gven Stefani - Džin Harlou.

Garderobu tog perioda dočarala je Sendi Pauel koja je radila kostime I za film sa četvrtog mesta naše liste “Gospodja Henderson vam predstavlja”. Sendi je nominovana za Oskara za “Avijatičara”, a u toku karijere bila je nominovana I za kostime u filmovima “Orlando”, “Krila golubice”, ‘Velvet Goldmine,’ ‘Zaljubljeni Šekspir”, ‘Bande Njujorka” I, više puta pomenuti, ‘Gospodja Henderson vam predstavlja.”


Najzad, na prvom mestu filmova sa najboljim kostimima nalaze se “Memoari jedne gejše”. Složeni I luksuzni kostimi u ovom filmu su kreacija Kolin Etvud, koja je za taj rad osvojila Oskara za najboljeg kostimografa. Ona je takodje bila nominovana za film “Čikago”. U “Memoarima” ona je bila odgovorna za oblačenje više od 2,000 statista pored glavnih glumaca. Pri dizajnu kostima, Kolin je poznata po temeljnom istraživanju istorijskog perioda kako bi stekla osećaj o garderobe datog vremena, pre nego što prione na kreiranje svojih kostima. Ona zna da ne kreira odeću za istorijski dokumentarac, već dizajnira kostime za ličnosti I film, koji su inspirisani odećom tog vremena. Zanosni kostimi u čitavom filmu su razlog zbog kojeg je kostimografija “Memoara jedne gejše” zauzela prvo mesto naše liste.


XS
SM
MD
LG