Linkovi

Priča koja neće biti po volji korisnika mobilnih telefona


Istraživači u Britaniji utvrdili su da je mobilni telefon, odnosno sam aparat - idealan ambijent za bakterije, među kojima su i izazivači mnogih bolesti – poput upale pluća ila meningitisa.

Možda zvuči nevjerovatno, ali je maksvelova cipela higijenski mnogo prihvatljivija od vašeg mobilnog telefona. Ali samo iz uverenja da je cipela prljavija od mobilnog telefona, a da klozetska šolja ima više bacila od oboje... Svi koji tako misle – greše. Mbilni telefon je daleko najrizičniji. Novo istraživanje u Britaniji utvrdilo je da su mobilni telefoni Petrijeve posude za desetine hiljada bacila, koji se razmnožavaju u toplom ambijentu.

Toplota koju generišu mobilni aparati uz bacile koje ne možete izbeći u svakodnevnim poslovima – stvaraju problem. Doktor Čak Džrba, kaže

"Telefon je uvek na toplom, u ruci ili u džepu... Bakterije vole tu toplotu koja za njih stvara idealne uslove.”

Verovali ili ne – u najprljavijim telefonima naćićete i opasne bakterije, koje uzrokuju sve - od kožnih bolesti do meningitisa. Ti bacili u telefon dođu sa vašeg lica ili ruku.

Doktor Džrba objašnjava da se obično tako – bakterije i bacili prenesu do vaših usta i stignu do disajnih puteva i krvi. Mikrobiolog Čak Džerba nedavno je testirao 25 različiztih aparata. Našao je stafilokoke u 10. Testirani su i telefoni TV ekipe ABC-a, a razultati su bili šokantni, posebno sa uzorka telefona ton majstora.

"Doktor Džrba kaže da nije video prljaviji telefon. Između deset i pedeset miliona bakterija... Ako postoji nova živa vrsta sigurno je u telefonu, kaže Džrba.

Za one koju su zabrinuti – Motorola je već smislila odgovor – telefoni te kompanije imaju Anti-Bakterijski omotač, koji sprečava raznožavanje bakterija. Doktor Džrba savetuje da svoj telefon ne delite sa drugima.

"Ne samo da delite telefon, već na taj način razmenjujete bacile i to nije sasvim bezazleno, upozorava doktor Džrba.

XS
SM
MD
LG