Linkovi

Pola veka američke industrije robotskih mašina


Pre pola veka u Sjedinjenim Državama proizvedene su prve mašine za obavljanje dosadnih ili opasnih poslova u industriji. Ovakve mašine, koje često nazivamo robotima, sada postepeno ulaze i u druge segmente svakodnevnog života.

Američke oružane snage najviše su zainteresovane i najviše finansiraju istraživanja na polju robotike. Automatske mašine već rade na poslovima uklanjanja mina i drugim opasnim zadacima. Neki naučnici predvidjaju da će za manje od deceniju roboti biti korišćeni za otkrivanje neprijatelja, pa čak i za borbena dejstva. Ali poslednjih godina, roboti su počeli da se koriste i u privatnim kućama. Američka firma Aj-robot (iRobot) uspešno prodaje svoj automatizovani usisivač zvani ”rumba“, koji može da se zavlači čak i ispod postelje. Ali čovekoliki roboti za obavljanje raznih kućnih poslova još su dalek san. Don Vinsent, izvršni potpredsednik Udruženja robotske industrije kaže da je glavna prepreka skupoća istraživanja svake od robotskih funkcija:

”Veći deo tih funkcija još je u razvoju. Ima ljudi koji već čitav život rade na razvoju kopije ljudske šake ili na razvoju zglobova. Takvaa istraživanja su i dugotrajna i veoma skupa.“

Vinsent kaže da se polovina robota u Sjedinjenim Državama još koristi u proizvodnji, naročito automobila, gde rade na farbanju i zavarivanju delova, često u vreloj i prašnjavoj atmosferi, opasnoj za ljude. Ali Džozef Engelberger, prvi proizvodjač industrijskih robota u Sjedinjenim Državama, predvidja drugačiju budućnost:

”Velike mogućnosti leže u uslužnim delatnostima, a ne u proizvodnim. U proizvodnoj industriji Sjedinjenh Država radi samo 18 odsto stanovništva. Većina radi na uslužnim poslovima. Uveren sam da bi roboti bili najefikasniji u pružanju ličnih usluga, odnosno u pomaganju ostarelim i onemoćalim osobama.“

Engelberger kaže da Sjedinjene Države koriste i proizvode manje takvih robota nego Japan ili Evropa zato što se oslanjaju na jeftiniju imigrantsku radni snagu. Ali starijim, hendikepiranim ljudima često je potrebna celodnevna, specijalna pomoć, koja nije jeftina. Roboti bi mogli da pomažu tim osobama da duže žive u sopstvenim kućama, umesto da se preseljavaju u stacionare. Prošlog meseca, Nacionalna fondacija za nauku odobrila je 15 miliona dolara Univerzitetu Karnegi-Melon i Univerzitetu u Pitsburgu, za osnivanje cetra za razvoj robota za pomoć ostarelim osobama. Dejvid Bourn je glavni istraživač u Institutu za robotiku, na Univerzitetu Karnegi-Melon:

”Upravo smo otvorili Centar za kvalitet života, čiji zadatak je da na kreativan način koristi tehnologiju za pomoć ljudima u svim slojevima društva, i sa svim mogućim nedostacima - gluvima, slepima, delimično oduzetima i slično.“

Dejvid Bourn kaže da je nauka o veštačkoj inteligenciji sada stigla do tačke u kojoj može da upravlja robotima sa mnogim sposobnostima sličnim ljudskim. U medjuvremenu, neki analitičari uočavaju da su Amerikanci sve više spremni da prihvate robote u svojim domovima.

XS
SM
MD
LG