Linkovi

Cena nafte naglo skočila na svetskim tržištima


Nakon što je Britiš Petroleum/BP/ juče objavio da obustavlja eksploataciju nafte u zalivu Prudo na Aljasci, porasle su cijene nafte na svjetskom tržištu, a u Sjedinjenim državama primjetna je nervoza zbog moguće – novih poskupljenja.

Odluka o prekidu eksploatacije u zalivu Prudo donijeta je nakon što su radnici BP-a, otkrili da je naftovod korodirao i da je nafta počela da curi. Zatvaranje najvećeg naftnog nalazišta u Americi znači i gubitak oko 400 000 barela nafte dnevno, odnosno oko 8 odsto ukupne proizvodnje u SAD. rank Verastro, direktor programa za energetiku Centra za strateške i Međunarodne studije kaže.

"Dugoročne posljedice mogle bi da budu velike. Ako oduzmete 400.000 barela nafte dnevno, u toku šest mjeseci koliko je potrebno za opravku naftovoda do Aljaske. Pa onda ako se tome doda da SAD, zbog posljedica uragana Katrine u Meksičkom zalivu i danas uvoze oko 300 hiljada barela nafte da bi zadovoljile svoje dnevne potrebe, pa Irak, krize u Nigeriji i na Bliskom istoku... razloga za brigu ima na pretek", kaže Verastro.

Cijene sirove nafte na Njujorškoj berzi porasle su od početka godine 25 odsto. Novi rast zabilježen je odmah po objavi vijesti sa Aljaske. Iz Zaliva Prudo crpi se oko pola ukupne nafte sa Aljaske, gdje lokalni zvaničnici vjeruju da će prekid eksploatacije tu saveznu državu koštati oko 4.6 miliona dolara dnevno. Osim toga, ne zna se tačno ni kada će se eksploatacija nafte nastaviti.

"Pravo je pitanje koliko mnogo i koliko dugo ćemo imati manjak nafte sa Aljaske jer je tržište u Americi već opterećeno», kaže Frenk Verastro.

B.P. je drugi po veličini svjetski proizvođač nafte i derivata. Već je na udaru kritika boraca za bezbjednost radnika i zaštitu životne sredine. U eksploziji 2005, u rafineriji BP-a u Teksasu poginulo je 15 zaposlenih, nakon što su neadekvatni uslovi za rad prijavljivani dva puta. A ove godine se oko 6400 barela nafte izlilo u istom regionu na Aljasci, u kojem je kompanija od juče obustavila eksploataciju.

XS
SM
MD
LG