Linkovi

Siniora apelovao na ministre arapskih zemalja da pomognu Libanu


Ministri zemalja Arapske lige sastali su se juče na hitnom sastanku u Bejrutu da bi razmotrili izraelsku vojnu ofanziv protiv ekstremista Hezbolaha.

Libanski premijer Fuad Siniora je apelovao na ministre arapskih zemalja da pomognu da se okonča sukob, koji je, po njegovim, rečima razbio Liban u parčiće.

Siniora je rekao ministrima da je Libanu što hitnije potreban odlučan i jedinstveni arapski stav kako bi se uneli amandmni u nacrt rezolucije koju razmatra Savet bezbednosti UN i koja bi mogla da predstavlja pozitivan korak ka trajnom rešenju. Libanska vlada iznela je primedbu da nacrt rezolucije koji su izradile SAD i Francuska ne ide dovoljno daleko. Siniora je apelovao na arapske zemlje da upotrebe svoj uticaj da bi izdejstvovali izmene u nacrtu rezolucije.

Posle sastanka Siniora je rekao novinarima da su arapski ministri dali potpunu i apsolutnu podršku zahtevima libanske vlade u sedam tačaka. Libanskim planom se izmedju ostalog poziva na trenutni prekid vatre, na povlačenje izraelskih snaga iz Libana, na proširenje sadašnje mirovne misije UN u Libanu, kao i na rasporedjivanje libanske armije duž granice prema Izraelu i razoružanje Hezbolaha. Libanska vlada je sinoć jednoglasno usvojila plan kojima se predvidja razmeštanje 15 hiljada vojnika u južnom Libanu čim se izraelske trupe povuku. Libanski premijer je saopštio da će Arapska liga odmah uputiti delegaciju u Njujork koja će uključiti u debato o mogućim amandmanima na nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN.


XS
SM
MD
LG