Linkovi

24 senatora zatražila od Buša da podrži demokratsku vlast u Srbiji


Dvadesetčetiri američka senatora iz obe političke stranke zatražila su od predsednika Buša da podrži predsednika Srbije Borisa Tadića i demokratski izabranu vlast u Srbiji. U pismu koje je datirano 28. jula, ističe se da je Srbija od vitalnog značaja za budućnost jugoistočne Evrope i regionalne američke interese, kao i da se razvila u snažnog regionalnog partnera SAD.

Jedan od inicijatora ove senatske peticije je republikanaca iz Oklhome, senator Džejms Inhof koji je nedavno boravio u Srbiji na poziv predsednika Tadića.

U pismu - Senatori naglašavaju da je strateški cilj Srbije da se priključi evropskoj i evroatlantskoj zajednici, napominjući da se predsednik Tadić “hrabro zalaže za ispunjavanje obaveza prema Haškom tribunalu”.

U pismu se dodaje i da je Beograd pokazao da su posvećene regionalnoj stabilnosti prihvatanjem demokratske volje naroda Crne Gore za nezavisnom državom. Senatori navode da bi Vašington trebalo da pruži punu podršku reformama u vojnom i odbrambenom sektoru, da ohrabre vojnu saradnju sa Srbijom i pomognu školovanje srpskih oficira u Americi.

Senatori skreću pažnju i na "ekstremističke grupe na Kosovu, koje pokušavaju da izvrše pritisak na Srbiju na način koji vodi destabilizaciji”. “Vlasti Srbije traže da ne povlačimo pomoć u ovom ključnom momentu”, navodi se u pismu u kojem se traži da KFOR ostane na Kosovu dok ne bude jasno da vlasti u Prištini mogu da zaštite sve stanovnike.

XS
SM
MD
LG