Linkovi

Izraelski ministar odbrane od vojske zatražo da se pripremi za sledeću fazu kopnene ofanzive


Izrael će nastaviti borbu protiv Hezbolaha i okupiraće još teritorije na jugu Libana, odakle Hezbolah lansira rakete na Izrael, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Amir Perec. Izraelski savet za bezbednost treba sutra da održi sastanak na kojem se očekuje odobrenje za dublji prodor u Liban, sve do reke Litani udaljene 30 kilometara od granice sa Izraelom. Perec je rekao da je od vojske zatražo da se pripremi za sledeću fazu kopnene ofanzive.

"Naložio sam vojnim komandantima da se pripreme za operaciju kojom će se uspostaviti kontrola nad svim lokacijama odakle se ispaljuju rakete", rekao je izraelski ministar odbrane .

Olmert: Predlog Libana da pošalje vojsku interesantan

Izraelski premijer Ehud Olmert ocenio je "interesantnim" predlog libanske vlade da vojsku Libana uputi na jug zemlje posle povlačenja izraelskih trupa iz te oblasti.

"To je interesantan korak koji bismo morali proučiti. Moramo razmotriti sve aspekte i u kojoj meri bi on bio ostvariv u razumnom vremenskom roku", rekao je Olmert na konferenciji za novinare u Jerusalimu.

"Proučavamo te predloge. Ne želimo da okupiramo Liban. Ne želimo da ostanemo u Libanu. Želimo da ostvarimo operativne ciljeve: da sprečimo raketne napade i udaljimo Hezbolah iz tih oblasti" na jugu Libana, dodao je on.

Olmert je rekao da će Izrael biti zadovoljan ako se njegove snage budu što brže evakuisale s juga Libana, ali je dodao da je to nemoguće sve dok Izrael ne ostvari svoje ciljeve. Premijer je istovremeno pozvao na primenu Rezolucije UN 1559, "čija
je jedna od glavnih odredaba rasporedjivanje libanske vojske na jugu". Tom rezolucijom iz 2004. takodje se poziva na razoružanje Hezbolaha.

Libanska vlada, u kojoj su i dva ministra iz Hezbolaha, izrazila je sinoć spremnost da posle potpunog povlačenja Izraelaca pošalje 15.000 libanskih vojnika na jug zemlje, gde se trenutno nalaze ekstremisti Hezbolaha.

"Tamo gde se vojska rasporedi ona će biti jedina snaga na terenu", rekao je libanski ministar informisanja Gazi Aridi, čime je de fakto najavio povlačenje ekstremista iz te oblasti.


XS
SM
MD
LG