Linkovi

U Beču završena runda pregovora o decentralizaciji na Kosovu


Na šestoj rundi pregovora Beograda i Prištine o decentralizaciji na Kosovu nije bilo vidljivog napretka.

Ekspert Kancelarije specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Kosova, Bernhard Šlagek, potvrdio je da su delegacije ostale na prethodnim pozicijama, ali je ocenio da je ostvaren izvestan napredak u veze sa lokalnim policijskim snagama. Obe strana iskazale su sprmenost za nastavak dijaloga, kazao je Šlagek.

Predstavnici Ahtisarijeve kancelarija boraviće opet narednih dana u Beogradu i Prištini kako bi pokušali da izdejstvuju kompromisno rešenje.

Koordinator pregovaračkog tima Beograda Leon Kojen izjavio je da postoji sumnja u spremnost predstavnika kosovskih Albanaca da prihvate ideju decentralizacije koja bi Srbima omogućila normalan i bezbedan život u pokrajini, kao i povratak raseljenih lica.

Uz konstataciju da se Srbima na Kosovu ne mogu uskratiti osnovna prava, Kojen je rekao da će Beograd, kao i do sada, odbaciti svaki pokušaj uskraćivanja prava vezanih za obrazovanje, zdravstvo, bezbednost, slobodu kretanja, "jer tu kompromisa nema".

"Nadamo se da će uskoro doći do sporazuma, ali samo na osnovu toga da Priština prihvata decentralizaciju", izjavio je Kojen.

Savetnik predsednika Vlade Srbije Aleksandar Simić je izjavio da je najnovija runda razgovora pokazala suštinske razlike u stavovima Beograda i Prištine o autonomiji Srba u pokrajini i da nije ostvaren pomak u oblastima vezanim za sudstvo, zdravstvo, obrazovanje, policiju i rad javnih komunalnih preduzeća.

Šef delagacije iz Prištine, ministar za lokalnu samoupravu Kosova Ljutfi Haziri je izjavio da kosovski Albanci žele da reše sve probleme vezane za decentralizaciju lokalne vlasti, kako bi što pre došlo do utvrđivanja konačnog statusa Kosova.

U utorak o pravima manjina

Šef kosovske delegacije na pregovorima o pravima manjina Veton Suroi izjavio je da je kosovska strana spremna da na prvom sastanku o manjinama sasluša međunarodnu zajednicu i srpsku stranu.

"Zainteresovani smo da i od međunarodne zajednice i od srpske strane čujemo kako Beograd vidi budućnost srpske zajednice na Kosovu, može li se pomoći u ostvarivanju njihovih prava, kako da se zaštite od majorizacije, kako da se uspostave kulturne veze između zajednica i drugo", rekao je Suroi pre odlaska za Beč.

"U nekim aspektima smo otišli dalje od evropskih normi, ubeđeni da je to potrebno da bi se stvorilo poverenje na Kosovu. Takođe, pokušali smo da racionalizujemo neka rešenja koja nisu, ili su nedovoljno dobro funkcionisala, rešenja iz ustavnog okvira koja ne bi bila normalna za demokratsku državu", rekao je Suroi.

U međuvremenu, član srpske delegacije Marko Jakšić, saopštio je da ni on ni preostala dvojica predstavnika Srba sa Kosova - Goran Bogdanović i Milorad Todorović, neće učestvovati u razgovorima jer bi "prihvatanje razgovora o pravima zajednica van konteksta konkretnih pregovora o statusu Kosova značilo da Srbi prihvataju status manjine, a narod ne može biti manjina u sopstvenoj zemlji".

XS
SM
MD
LG