Linkovi

Muzej savremene umetnosti na Menhetnu ”Moma“


Osnovan 1929. godine sa idejom da pruži svetu najbolje eksponate moderne umetnosti, Muzej savremene umetnosti na Menhetnu, poznat kao MOMA, redefinisan je putem nedavnog projekta proširenja izložbenog prostora.

Danas MOMA ima preko 58 hiljada kvadratnih metara, što je gotovo dvostruko veći prostor u odnosu na prethodnu zgradu. Kako bi bi transformisao originalne zgrade i dodatke u ujedinjenu celinu, muzej je širom sveta tragao za arhitektom koji bi realizovao tu viziju. Piter Rid je zamenik direktor kustosa u MOMI:

”Gotovo smo udvostručili muzejski prostor novom zgradom koju je projektovao Jošio Taniguči. Objavili smo medjunarodni konkurs. Muzej je pozvao deset arhitekata da iznesu svoje predloge. Hteli smo da vidimo kako oni razmišljaju i kako pristupaju ideji projektovanja muzeja moderne umetnosti. Zatim smo izabrali trojicu finalista. Yošio Taniguči je bio jedan od njih. Na kraju izabrano je njegovo rešenje,“ kače Rid.

Taniguči je za rešenje lobija MOME dobio inspiraciju na ulicama Njujorka. Iz unutrašnje promenade se vide takozvani Vrt skulptura i prepun svetla atrium, koji se nalazi gotovo 34 metra iznad nivoa ulice. U lobiju se nalaze informativni centar i biletarnice za prodaju ulaznica. Tu su takodje ulazi u muzejska pozorišta, restorane, radnje i Vrt skulptura.
Toniguči smatra Vrt skulptura Ebija Oldriča Rokfelera najvažnijim elementom ovog muzeja. On je očuvao originalni dizajn Filipa Džonsona iz 1953.godine, ali je uvećao vrt i dodao južnu terasu. Pogled na moderne skulpture, bogato rastinje i bazen u vrtu sada se pruža sa mnogih mesta širom muzeja.

Nove David i Pegi Rokfeler zgrade sadrže glavnu kolekciju i izložbene galerije za privremene postavke. Te prostrane galerije za savremenu umetnost locirane su na drugom spratu dok su manje intimnije galerije za stalnu postavku na nivoima iznad. Velike galerije sa prirodnim svetlom za privremene postavke locirane su na najvišem spratu.
Kolekcija MOME je podeljena na šest širih kategorija: platna i skulpture; arhitektura i dizajn; film i mediji; fotografija; crteži i grafike i ilustrovane knjige.

Osnovana 1932, kolekcija arhitekture i dizajna je prva na svetu te kategorije. Arhitektonska kolekcija dokumentuje zgrade putem modela, crteža i fotografija. Kolekcija dizajna obuhvata preko 3000 eksponata, od kućnih aparata, nameštaja do tanjira i alatki , tekstila, sportskih automobila sve do helikoptera. Ta kolekcija pruža ekstenzivni uvid u modernizam. Neke od najpoznatijih slika i crteža iz perioda od 19 do 21 veka su MOMinoj kolekciji. Delo koje se smatra kulminacijom opusa Kloda Monea LOKVANJI prostire se na 6 metara zida. ”ZVEZDANA NOCH“ Vinsenta Van Goga je popločala put za ekspresinistički pokret. Dok su Pikasove ”GOSPODJICE IZ AVINJONA“ možda najuticajnije delo u istoriji moderne umetnosti. Akvarel Pola Sezana ”Lišće“ istražuje boje i linije i ostavlja utisak nezavršenog. Čuvena Zlatna Merilin Monro Endija Vorhola odslikava glamuroznu pa ipak prolaznu legendu američke pop kulture. ”KUĆA KRAJ PUTA“ Edvarda Hopera odražava konzistentnu tematiku njegovih radova, samoću. Edru Vajatovo delo ”KRISTININ SVET“ verovatno je jedna od najpoznatijih američkih slika 20 veka. I tako dalje. Koliko god da su ta dela poznata posetiocima, kustosi MOME naglašavaju koliko je važno ponovo ih obilaziti:

”Kad god mogu tokom dana ili nedelje, provodim vreme u ovim galerijama. Mislim da je taj osećaj ponovnog vraćanja umetnosti veoma važan za nas kao kustose kao i za posetioce,“ kače zamenik direktora kustosa MOME, Piter Rid.

Zahvaljujući spajanju dinamičnog arhitektonskog stila i briljantnih eksponata MOMA je sada još bolje pripremljena da primi posetioce iz celog sveta.

XS
SM
MD
LG