Linkovi

Crna Gora: Parlamentarni izbori zakazani za 10. septembar


Skupština Crne Gore završila je zasijedanje u postojećem sazivu, a novi redovni parlamentarni izbori zakazani su za 10 septembar.

Skupština je u prethodne četiri godine donijela svega 208 zakona, iako je za približavanje Evropskoj uniji potrebno donijeti neuporedivo više akata. Poslanik Socijalističke narodne partije Srđan Milić smatra da su poslanici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije u Skupštini dopustili da postanu servis izvršne vlasti čime su direktno ponizili najviše zakonodavno tijelo Crne Gore.

„Kompletna zakonodavna aktivnost odvijala se na sjednicama Vlade, a poslanici DPS-a i SDP-a su korišćeni kao glasačka mašinerija koja je bila potvrda želje i namjera nosioca zvanične politike - Mila Đukanovica, najbližeg kruga saradnika oličenih u lobiju ekonomiste Veselina Vukotića i sa njima povezanih tajkuna i lokalnih moćnika“, rekao je Milić.

On je kazao da ako se pođe od očekivanja i preuzetih obaveza u vrijeme konstituisanja parlamenta jasno je da su rezultati dosadašnjeg saziva “porazni”.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković smatra da je sadašnji saziv crnogorske Skupštine profesionalno odradio posao i da će ući u istoriju donoseći odluku o proglašenju Crne Gore kao nezavisne države.

Vuković je ocijenio da se, imajući u vidu sve činjenice i okolnosti koje su činile društveni i politički ambijent u prethodne četiri godine, može reći da je crnogorski parlament odradio na profesionalan i politički odgovoran način sve obaveze.

Novi poslanički sastav biće formiran poslije septembarskih izbora.

Skupština će, umjesto 75, imati 81 poslanika, na osnovu povećanja biračkog tijela.

XS
SM
MD
LG