Linkovi

Većina odraslih alkoholičara u SAD počela da pije pre svoje 21. godine


Nedavno objavljena studija američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, pokazuje da je osoba, što je ranije počela da pije, u većoj opasnosti da postane alkoholičar kada odraste, što potvrđuje i Ralf Hingson, jedan od autora studije.

«Ustanovili smo da oni koji počnu rano da piju ne samo da lakše razviju zavisnost, nego je razviju brže», kaže Hingson.

Studija je pokazala da je kod dece koja počnu dapiju alkohol pre četrnaeste godine, drastično povećan rizik od problema sa alkoholom, u odnosu na one koji nisu pili pre 21. godine.

Gotovo polovina alkoholičara počinje da pije pre 21. godine. Dve trećine počinju da piju pre svoje 25 godine. Hingson kaže da se opasnost od razvoja zavisnosti povećava kod dece i mladih ljudi kojima je dozvoljeno da piju - čak i uz večeru sa roditeljima. On ističe da to ne zavisi od nacionalnosti ili stepena obrazovanja.

«Ustanovili smo da su oni koji počnu da piju u mlađem uzrastu, skloniji hroničnom ponavljanju zavisnosti u budućnosti. Skloniji su dužim periodima zavisnosti i verovatnije je da će se ti periodi ponavljati. Verovatnije je da će biti zavisni u bilo kojem periodu života i verovatnije je da će zadovoljiti kriterijume zavisnosti», kaže Hingston.

Druga studija, koju su finansirali američki proizvođači alkoholnih pića, pokazala je da su žene i devojčice u većoj opasnosti od alkoholizma. To potvrđuje i Kerolin Pencer, potpredsednica kompanije «Diađo Severna Amerika», vodećeg proizvođača alkoholnih pića.

«Istraživanje je pokazalo da alkohol više utiče na žene nego na muškarce. Mi imamo manju toleranciju na alkohol zbog manje telesne težine. Zbog toga efekte intoksikacije - od potpuno jednake količine alkohola, osetimo ranije», kaže ona.

Roditelji igraju najvažniju ulogu u predupređivanju zavisnosti od alkohola kod dece, kaže psiholog Silvija Rim.

«Imamo pouzdane podatke koji pokazuju da su deca kojoj roditelji jasno predoče posledice konzumiranja alkohola, manje sklona piću.»

Istraživački tim pod vođstvom Ralfa Hingsona, zaključio je da odrasli treba da pomognu deci i mladima da odlože uzimanje alkohola. Istraživači sada žele da ustanove da li programi, koji podstiču decu i mlade da odlože prvo piće, utiču na nivo alkoholizma kod odraslih.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG