Linkovi

Kalifornija suočena sa nestašicom električne energije


Klima uredjaji rade punim kapacitetom dok energetske kompanije apeluju na gradjane da smanje potrošnju što je više moguće. Vlasti ove države takodje nastoje da koriste raspoloživu električnu energiju na efikasniji način.

Gradonačelnik Los Andjelesa, Antonio Viljaraigosa, kaže da će instaliranjem ovih novih LED semafora, njegov grad uštedeti milione dolara.

«Dokazano je da LED svetiljke koriste 90 odsto manje energije od tradicionalnih sijalica,» kaže n.

LED je skraćenica za «diode koje emituju svetlost», koje su efikasnije od tradicionalnih sijalica uglavnom zato što emituju manje toplote. Los Andjeles će potrošiti četiri miliona dolara u prvoj fazi zamene klasičnih semafora novim na njegovih 4600 raskrsnica. Da bi se to obavilo biće potrebno pet godina, ali se očekuje da će se time uštedeti dva i po miliona dolara godišnje. Štednja električne energije postala je ključno pitanje u Kaliforniji zbog rekordno visokih temperatura ovog leta.

«Sa tekućim toplotnim udarom štednja energije je veoma važna. Želeo bih da poručim svim stanovnicima Los Andjelesa da smanje potrošnju električne struje što je više moguće,» kaže gradonačelnik Viljaraigosa.

Još jedan način na koji vlasti Kalifornije nastoje da uštede struju je da gradjane upozore na postojanje takozvanih «strujnih vampira». Gotovo sve što je priključeno na struju - od tostera do punjača baterija za mobilne telefone povećava potrošnju struje i kada se ne koristi.

«Time bi mogle da se ostvare velike uštede,» kaže Lojd Levin.

Prosečno američko domaćinstvo ima oko 20 ovakvih uredjaja, dok broj domaćinstava iznosi oko 125 miliona. To godišnje znači gubitak od oko pet milijardi dolara. Član državne skupštine Kalifornije, Lojd Levin, želi da se ovakvi uredjaji obeleže odgovarajućim nalepnicama kako bi potrošači znali koliko energije oni koriste čak i kada nisu uključeni. Medjutim, Udruženje američke elektronske industrije protivi se toj ideji i tvrdi da ima bolji plan. Evo šta kaže njen predstavnik Džo Gregorič.

«Mislimo da je bolje da objasnimo potrošačima da, ukoliko su uredjaji prikopčani na utikače oni troše energiju čak i kada nisu uključeni,» kaže Gregorič.

Krajnji efekat trebalo bi da se pokaže i na računima za struju.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG