Linkovi

Već decenijama imidž arapskog sveta u Americi propisuje Holivud


Amerikanci su mnogo naučili o Arapima i muslimanima, posle terorističkih napada 11. septembra 2001. Medjutim, mnogi američki Arapi kažu da je i način na koji su sada predstavljeni isto tako jednodimenzionalan.

Profesor novinarstva Džek Šahin proučava portretisanje Arapa u američkim filmovima više od 20 godina. Kao što često govori svojim studentima na Univerzitetu Južnog Ilinoja, Šahinu se ne dopada ono što vidi:

“U filmovima su Arapi predstavljeni kao subljudi, a Islam kao vera nasilja. U skoro svim tim filmovima molitve muslimana su praćene nasiljem. Holivud se uglavnom fokusira na ludilo ekstremista”.

U knjizi pod nazivom “Uistinu loši Arapi”, profesor Šahin ukazuje na, kako je naveo, atmosferu prezira prema Arapima i muslimanima u Holivudu. Međutim, to se sada menja, uporedo sa dolaskom mladih producenata, muzičara i pisaca arapskog porekla. Jedan od njih je Omar Naim, rodom iz Jordana.

“Mislim da je umetnost univerzalan jezik, poput slikarstva, muzike, filmova, knjiga i svega onog što ne poznaje granice. Umetnost je možda najvažniji način za prevazilaženje političkih, verskih i svih drugih razlika. Mislim da svi imamo zajedničku maštu i da je medjusobno stimulisanje mašte vrlo intimna komunikacija među ljudima.”

Naim je u Holivudu radio na profilaciji arapskih karaktera koji nisu jednodimenzionalni – i nisu svi loši. U svom naučno fantastičnom filmu “The Final Cut”, glavni karakter je Arapin po imenu Hasan, čije poreklo ni u ujednom trenutku nije predmet filma.

Džeki Salum je producent poreklom iz Palestine. Rodjena je u američkoj državi Mičigenu. Njen je dokumentarni film “Planeta Arapa” prošle godine prikazan na prestižnom filmskom festivalu Sandens.

“To je kratak filim koji obuhvata holivudsko predstavljanje Arapa, njihovu dehumanizaciju i klevetanje. To je devetominutni dokumentrni film u kome kritikujem Holivud.”

Džeki Salum se nada da će njen dokumentarac otvoriti oči Amerikancima i doprineti dijalogu, posebno medju mladima. U njenom najnovijem, politički motivisanom filmu ”Sling-Shot Hip Hop” prikazuju se palestinski hip-hop umetnici sa akcentom na – kako kaže kako Džeki Salum kaže - alternativne glasove otpora.

Alternativni glasovi mogu se čuti i u američkim medijima. Ašraf Halil se vratio u SAD, nakon što je u Bagdadu proveo jedno vremea kao dopisnik Los Andjeles Tajmsa. On naglašava važnost toga da što više Amerikanca arapskog porekla radi u medijima da bi se američkoj javnosti objektivno izneli arpaski pogledi.

Amerikanci arapskog porekla su u informativnim medijima napravili značajan progres u poslednjih nekoliko godina. Imate stariju generaciju koja je pristuna već duže vreme. Tu imam na umu Helen Tomas i Noru Bostani, iz Vašington Posta...

Halil ukazuje na dopisnika Vašington Posta, Entonija Šadida, kao sveca zaštitnika nove generacije arapsko-američkih novinara. Šadid je dobio Pulicerovu nagradu 2004. za izveštavanje iz inostranstva.

“Entonijev uspeh, zaista – dvostruk uticaj njegovog uspeha i – ironično - napada 111. septembra i rata u Iraku - pomoglo je karijerama mnogih Amerikanaca arapskog porekla”.

Među njima su novinari, autori i umetnici, koji rade u američkim medijima, nadaju se da će olakšati Amerikancima da uoče razliku izmedju pravih Arapa, njihove kulture i političke raznolikosti i stereotipa koje gledaju na televiziji i u filmovima.


XS
SM
MD
LG