Linkovi

U bečkoj palati Auersperg Beograd i Priština nastavljaju pregovore


U Beču su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine o decentralizaciji vlasti na Kosovu. Razgovaraće se isključivo o novim i proširenim nadležnostima budućih srpskih opština na Kosovu. Srpski pregovarači ocenjuju da je današnji sastanak vrlo važan i da od njegovog ishoda zavisi da li će svi predstojeći sastanci o decentralizaciji imati perspektivu.

U srpskom timu kažu da njihova očekivanja od današnjih pregovora nisu mala. Koordinator državne delegacije Leon Kojen rekao je da će se danas pregovori fokusirati na pet do šest nerešenih pitanja, kojima će biti regulisane kompetencije srpskih opština u obrazovanju, zdravstvu, policiji, sudstvu, socijalnoj politici i kulturi.

Oba tima dolaze u Beč s već ranije iznetim predlozima - srpski tim zahteva 12 novih opština, dok albanska strana nudi svega pet novih i proširenje jedne opštine. Najavljeno je da će i ovog puta, kao i u prošloj rundi, najpre međunarodni medijatori imati odvojene razgovore sa pregovaračkim timovima Beograda i Prištine, a zatim će biti održana zajednička sednica. Cilj odvojenih razgovora, prema novom načinu pregovaranja u ovom procesu, jeste da medijatori pokušaju da približe stavove dve strane.

Održavanje ove runde tehničkih pregovora do pred kraj ove sedmice bilo je neizvesno, s obzirom na to da je beogradski tim zatražio da sastanak bude odložen za 14. avgust. Srpski pregovarački tim predvodiće, kako je najavljeno u Beogradu, koordinator Leon Kojen, a u timu će biti Marko Jakšić, Goran Bogdanović i Aleksandar Simić, kao i Dragor Hiber, Gordana Matković i Boško Mijatović.

XS
SM
MD
LG