Linkovi

Rajs: Rezolucija Saveta bezbednosti UN prvi korak ka okončanju krvoprolića


Predsednik Buš se na svom ranču u Teksasu konsultuje sa svojim glavnim savetnicima o načinu da se zaustave borbe na Bliskom istoku. Državni sekretar Kondoliza Rajs navela je da je nacrt rezolucije koji razmatra Savet bezbednosti UN prvi korak ka okončanju krvoprolića.

Sekretar Rajs izjavila je da je važno da Savet bezbednosti tokom naredna dva dana glasa o predlog rezolucije kako bi se okončale borbe izmedju Izraela i ekstremista Hezbolaha u Libanu.

«Nadam se da ćemo ubrzo biti svedoci okončanja većih sukoba, vojnih operacija većih razmera i raketnih napada.»

Rezolucija, čiji predlog su usaglasile SAD i Francuska, poziva na prekid neprijateljstava koji bi doveo do trajnog prekida vatre. Državni sekretar je priznala da ta rezolucija verovatno neće dovesti do potpunog prestanka nasilja preko noći, ali je naglasila da je ona prvi važan korak.

«Ne mogu da kažem da možemo da isključimo nastavak manjih okršaja. Ali, radi se o tome da stvorimo uslove za trajniji prekid vatre.»

U razgovoru sa novinarima u blizini ranča predsednika Buša u Teksasu, Kondoliza Rajs je rekla da bi, pošto rezolucija bude usvojena, Savet bezbednosti mogao da započne sledeću fazu - proces odobravanja misije medjunarodnih snaga i stabilizacije libanske vlade.

«To je zaista prilika da se učvrsti autoritet libanske vlade na celoj teritoriji zemlje. To bi zaista trebalo da bude cilj. Svi su usredsredjeni na medjunarodne snage, ali medjunarodne snage bi trebalo da omoguće da Libanci popune vakuum koji se pojavio na jugu zemlje.»

Medjutim, libanski zvaničnici su kritični prema predlogu rezolucije zato što se njime ne zahteva potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Libana. Državni sekretar je rekla da bi rezolucija sada omogućila da izraelske snage ostanu u Libanu, dok bi glavni cilj bio da se zaustavi nasilje čije žrtve su civili na obe strane izraelsko-libanske granice. One je naglasila da niko ne želi da izraelske snage ostanu neograničeno u Libanu, što uključuje i izraelsku vladu, dodavši da će rezolucija omogućiti da svet sagleda istinske namere dve strane u Konfliktu.

«Znam da je Hezbolah objavljivao razne vrste saopštenja. Poput – 'želimo trenutni prekid vatre' i - 'nastavićemo da se borimo'. Ono na šta bi trebalo da se usredsredimo pošto ova rezolucija bude usvojena je da ćemo znati ko stvarno želi da zaustavi nasilje, a ko to ne želi».

Državni sekretar je dodala da se SAD konsultuju sa drugim članovima Saveta bezbednosti UN. Izmedju ostalog pomenula je da je su prve reakcije Rusije na predlog rezolucije, jedne od stalnih članica Saveta sa pravom veta, bile pozitivne.


XS
SM
MD
LG