Linkovi

Svetska zdravstvena organizacija sastavila spisak lekova potrebnih Libanu


Svetska zdravstvena organizacija apelovala je na donatore da vode računa da u Liban šalju lekove koji su zaista potrebni, i kojima neće uskoro isteći rok trajanja. SZO upozorava da bi loš kvalitet lekova ili nepotrebne vrste leka mogle da donesu više štete nego koristi.

Svetska zdravstvenaorganizacija kaže da su mnoge donacije lekova Libanu tačno one koje su potrebne. No, portparol Svetske zdravstvene organizacije, Fadela Čaib, dodaje da mnogi od lekova koji se šalju u Liban nisu dobri - bilo zato što im je istekao rok, zato što su delimično iskorišćeni ili što su neutvrdjenog kvaliteta. Razvrstavanjem i pregledanjem svih tih lekova, kaže ona, troše se dragoceni resursi.

«To će biti opterećenje za skladišta u zemlji koja već imaju druge probleme. Biće potrebni novac, energija i resursi da se ti lekovi pregledaju i unište oni koji su štetni, i tako dalje... Stoga, veoma je važno pomoći, ali na jedan racionalan način, tako što će se tačno utvrditi šta su potrebe na terenu.»

Svetska zdravstvena organizacija kaže da se u Libanu postoje male zalihe lekova i materijala za hirurške intervencije i hronična stanja kao što su dijabetes, srčani problemi ili bubrežna oboljenja. Neki od tih lekova mogu se kupiti na lokalnom nivou, ali su potrebni i medjunarodni donatori da se zalihe obnove.

Svetska zdravstvena organizacija dodaje da donatori treba da kupuju lekove od kompanija koje vrše pouzdanu kontrolu kvaliteta, i zadovoljavaju medjunarodne standarde pakovanja i označavanja ... Potencijalnim donatorima savetuje se da kontaktiraju nacionalne zdravstvene vlasti kako bi dobili najsvežije podatke o novim potrebama, i da konsultuju veb sajt SZO na kome postoji lista potrebnih lekova i medicinskih zaliha.

Na primer, Fadela Čaib ukazuje da Libanu nisu potrebne nove poljske bolnice.

«Poljske bolnice su veoma skupe, a novac za transport ili izgradnju poljskih bolnica mogao bi da se korisnije upotrebi za pomoć Libanu da popravi postojeću opremu ili rasporedi hitno potrebne zalihe. Dakle, potrebno je da znamo šta su potrebe, i da na njih odgovaramo.»

Svetska zdravstvena organizacija koordiniše zdravstvene operacije u Libanu. Na 60 lokacija širom zemlje ona je uspostavila sisteme za rano upozoravanje, kako bi se registrovale bolesti i brzo reagovalo da se one suzbiju.


XS
SM
MD
LG