Linkovi

SAD i Francuska postigle dogovor oko predloga rezolucije Ujedinjenih nacija o Libanu


Sjedinjene Američke Države i Francuska postigle su dogovor oko predloga rezolucije Ujedinjenih nacija o prekidu vatre i okončanju borbi u Libanu. Američki i francuski zvaničnici danas su objavili nacrt rezolucije, kojim se poziva na potpunu obustavu neprijateljstava, ali se Izraelu dozvoljava da odgovara na napade Hezbolaha. Rezolucijom se od Izraela i Libana traži da rade na trajnom prekidu vatre i dugoročnom rešenju, a predvidja se i stvaranje tampon-zone na jugu Libana. U prvim reakcijama, zvaničnik Hezbolaha Muhamed Fneiš rekao je da će ta grupa pristati na primirje samo pošto svi izraelski vojnici napuste Liban, dok je izraelski ministar turizma rezoluciju nazvao «značajnom» ali je rekao da će Izrael nastaviti da bori narednih dana. Izraelski premijer Ehud Olmert je ranije ovog meseca istakao da će njegova zemlja nastaviti da se bori protiv Hezbolaha, sve dok medjunarodne snage ne budu rasporedjene u Libanu. Savet bezbednosti UN-a večeras se sastaje da bi razmotrio tekst rezolucije.

Izraelski zvaničnici ocenili su večeras da je postignuti dogovor u UN o rezoluciji o
Libanu "veoma značajan".

"Ovo je veoma važno jer nacrt rezolucije pokazuje kako ulazimo u fazu diplomatije", izjavio je izraelski ministar turizma Jicak Hercog i dodao da ipak treba da se upozna sa detaljima tog teksta.

Hercog je, medjutim, istakao da će "vojska nastaviti da deluje" u Libanu i ocenio da će operacije biti okončane narednih dana. On je takodje najavio sastanak izraelskog saveta za bezbednost koji će razgovarati o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN.


Američki predsednik Džordž Buš je "srećan" zbog dogovora SAD i Francuske o nacrtu rezolucije o Libanu, ali nema "iluzija" kada je reč o mogućnosti da se lako
okončaju sukobi, rekao je danas predsednikov portparol.

"Predsednik je srećan zbog toga. On to potpuno odobrava", izjavio je portparol Toni Snou novinarima i preneo očekivanje SAD da će Savet bezbednosti u "ponedeljak ili utorak" izglasati rezoluciju o Libanu.

Dogovoreni nacrt rezolucije podrazumeva tri faze u rešavanju sukoba u Libanu - prekid vatre, politički dogovor svih strana i slanje medjunarodnih snaga, pod okriljem UN.

XS
SM
MD
LG