Linkovi

Izrael planira da bombarduje "Hezbolahova mesta za lansiranje raketa" u Sidonu


Izrael izvelo helikopterski desant u blizini Tira lučkog grada na jugu Libana. Televizija Al Manar, bliska Hezbolahu, javila je da je u napadu jedan izraelski vojnik poginuo i da su trojica ranjena. Izraelska vojska se za sada nije oglašavala povodom te operacije ili evenutalnih žrtava. Dve izraelske jedinice ubačene su helikopterima na severni prilaz Tiru, da bi napustile područje nakon tri časa.

Isti izvor je naveo da je izraelska vojska iz helikoptera gađala libanski vojni transporter, i da je libanska vojska uzvratila paljbom iz protivvazdušnih oruđa. Izraelske letelice gađale su tokom noći i palestinski izbeglički kamp Rašidije, južno od Tira, kada je ranjena jedna osoba. Eksplozije od jutros ođekuju i u Bejrutu, a televizija Al Manar javlja da se radi o napadima izraelske avijacije na južna predgrađa.

Izrael je saopštio da planira bombardovati "Hezbolahova mesta za lansiranje raketa" u Sidonu i pozvao je stanovništvo, u letcima bačenim iz aviona, da napusti ovaj najveći grad na jugu Libana. U međuvremenu pomoćnik američkog državog sekretara Dejvid Velč razgovarao je sa libanskim premijerom Fuadom Siniorom o eventualnom dogovoru o prekidu izraelske ofanzive na gerilce Hezbolaha u Libanu. Velč je posle sastanka sa Siniorom rekao da rešenje leži u "dugoročnom političkom oviru koji podržavaju međunarodne snage".

Portparol izraelske vojske rekao je da su leci sa upozorenjima bačeni po Sidonu, gde živi oko 100.000 ljudi ali koji je sada prepun izbeglih iz ratnih zona.

"Bacili smo letke u kojima upozoravamo stanovnike da odu jer će vojska napasti Hezbolahova mesta za lansiranje raketa u Sidonu", rekao je on.

Lokalni zvaničnik u Sidonu rekao je da ekstremisti Hezbolaha nema u gradu, dok je jedan stanovnik rekao da se u letku ne pominje Sidon poimence. Liban tvrdi da je milion ljudi, četvrtina populacije, raseljena zbog sukoba koji su izbili 12. jula kada je Hezbolah oteo dvojicu izraelskih vojnika i kada je Izrael pokrenuo ofanzivu protiv Libana. Najmanje 734 osobe su poginule u Libanu i 75 u Izraelu.

Velč je posle razgovora sa Siniorom rekao da je Libanu potreban dugotrajan mir.

"Želimo da okončamo i ostavimo zauvek iza nas užasno nasilje koje smo ovde videli u protekle tri nedelje", rekao je on novinarima i dodao da se nada da će sa "dugotrajnim političkim okvirom koji podržavaju međunarodne snage koje će pomahati libanskoj vojsci," narod Libana moći da se okrene boljoj budućnosti.

Američki zvaničnik sastao se ranije sa šiitskim predsednikom parlamenta Nabihom Berijem koji je od početka sukoba glavna veza između vlade i Hezbolaha. Izrael je danas saopštio da je tokom noći izveo 70 vazdušnih napada na mete Hezbolaha na jugu Libana i da je nekooiko bombi pogodilo i šiitsko predgrađe Bejruta.

XS
SM
MD
LG