Linkovi

Srpski pregovarački tim 7. avgusta na razgovorima u Beču


Tema razgovora Beograda i Prištine u ponedeljak biće decentralizacija, ali nije jasno da li će se susret delegacija završiti samo na razgovoru o toj temi ili će se nastaviti i u utorak, kada bi tema trebalo da budu manjinska prava na Kosovu. Što se tiče decentraizacije, Beograd je zatražio fomriranje 12 novih opština, a Priština je predložila pet novih i proširenje jedne postojeće opštine u kojoj Srbi čine većinu. Govoreći o očekivanjima srpske strane, član beogradskog pregovaračakom tima Sanda Rašković Ivić je rekla da se nada da će Albanci biti fleksibilniji i da će shvatiti da su srpski zahtevi zaista minimalni.

Inače, Beograd je zatražio da se odlože pregovori o položaju manjina, jer smatra da Srbe na Kosovu ne treba tretirati kao manjinsku zajednicu i da njihov položaj treba zaštititi ustavnim rešenjima.

Povodom pregovora o statusu Kosova reagovala je i opoziciona Liberalno demokratska partija i optužila državno rukovodsto Srbije da u tim razgovorima zastupa stavove Slobodana Miloševića. Funkcioner te stranke Nenad Prokić izjavio je da su razgovori u Beču pokazali da premijer i predsednik Srbije Vojislav Koštunica i Boris Tadić vode nerealnu politiku. Kosovo će biti nezavisno jer je takva realnost, rekao je Prokić, ocenio da politika odugovlačenja i obmanjivanja međunarodne zajednice samo udaljava Srbiju od rešenja i istakao da suština politike mora da bude briga o ljudima a ne o teritoriji.

XS
SM
MD
LG