Linkovi

Crna Gora: U izbornoj trci veliki broj koalicija i stranaka


Svega nešto više od 30 dana ostalo je do redovnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, a već se naziru konture velikog broja koalicija i stranaka koje će nastupiti u izbornoj trci za koju u državnom budžetu nema novca.

Vladajuća koalicija Demokratska partija socijalista-Socija-demokratska partija i ovoga puta ulazi u izbornu utakmicu sa ambicijom da osvoji apsolutnu vlast koju ima već četiri godine-od izbora održanih 2002. godine.

I Hrvatska gađanska inicijativa, stranka koja okuplja Hrvate iz Boke Kotorske prihvatila je ponudu Demokratske partije socijalista o preizbornoj koaliciji, dok će DPS pokušati da prvi put na lokalnom nivou osvoji Ulcinj u koaliciji sa Demokratskom unijojm Albanaca.

U crnogorskom bloku, osim vladajuće koalicije, na izborima će se pojaviti još jedan savez. Činiće ga Građanska partija i novoformirana Zelena partija autora projekta Crna Gora-ekološka država Dragana Hajdukovića.

Na izborima, samostalno će nastupiti Liberalna partija, dok je i novoosnovani Pokret za promjene Nebojše Medojevića najavio da neće kombinovati sa DPS-om. Prosrpski blok biće još više razjedinjen. Na jednoj strani su Socijalistička narodna partija Predraga Bulatovića sa već provjerenim partnerima - Narodnom strankom i Demokratskom srpskom strankom.

Drugi blok činiće Srpska lista koju predvodi Serpska narodna stranka, a priključiće joj se novoosnovana Demokratska stranka jedinstva bivšeg saveznog premijera SRJ Zorana Žižića, Narodna socijalistička stranka bivšeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića, radikali i još nekoliko manjih stranaka.

Novoosnovana Demokratska stranka Crne Gore bivšeg potpredsjednika NS Predraga Drecuna i Liga za sjever prosrpski orijentisanog Smaja Šabotića potpisale su danas Sporazum o koalicionoj saradnji, koji predviđa i zajednički nastup na septembarskim izborima.

Albanske stranke na izbore će vjerovatno izaći same, baš kao i nekoliko manjih muslimansko-bošnjačkih stranaka.

XS
SM
MD
LG