Linkovi

Štetan uticaj rata na mentalno zdravlje vojnika


Prema medicinskim stručnjacima američkih oružanih snaga, svaki šesti vojnik koji se vrati iz rata pati od depresije, anksioze ili post-traumatskog sindroma. Džošua Hepel radi u obezbedjenju jednog bara u Luiziijani gde proverava lična dokumenta i održava mir. Pre tri godine, dvadesetšestogodišnji Hepel je bio vojnik u Iraku.


”U Iraku sam ranjen u rame, i još osećam posledice, ali pokušavam da sve to prevaziđem.“


Ta rana je vidljiva i biće zalečena. Ali mentalne probleme, kao što su depresija i anksioza, teže je izlečiti. Stručnjak američkog Sekretarijata za pitanja boraca, Dženifer Vesterling jedan je od autora istraživanja na tu temu koji je objavljen u časopisu Američkog lekarskog udruženja. Ona je sa kolegama uporedila rad mozga 600 povratnika iz Iraka i sa radom mozga 300 vojnika u aktivnoj službi koji nisu bili na ratištu:

”Rezultati su mnogoobrazni. Pri nekim merenjima nismo pronašli razlike, ali kada smo ispitivali pamćenje i koncentraciju, uočili smo negativne posledce kod onih koji su bili na ratištu.“

Džiš Hepel kaže da su posledice koje trpi delimično ublažene pozitivnim iskustvom koje je stekao na bojištu, a to je da veoma brzo reaguje :

” Morate da budete mnogo svesniji onoga što se događa oko vas, jer nikada ne znate šta vas čeka. To je zaista jedini način da preživite. “

Ali, rezultati ispitivanja ukazuju da takav način razmišljanja može da izazove erupcije agresivnog ponašanja, skrivanje osećanja i nesposobnost opuštanja. A sve to otežava život ratnika - povratnika, kaže Dženifer Vesterling:

”Vreme će pokazati da li takvo ponašanje postaje stalno, da li je prednost koju uočavamo u brzom reagovanju trajna, ili se pak kasnije pretvara u nešto drugo.“

Naučnici navode da rezultati ispitivanja podvlače važnost programa koji povratnicima pomažu da se vrate normalnom životu. Ali oni naglašavaju da je takodje veoma važno nadgledati mentalno zdravlje vojnika dok su na ratištu.

XS
SM
MD
LG