Linkovi

Dvadeset posto svetskog stanovništva živi pod komunističkim režmimom


Na panelu naslovljenom ”Da li je komunizam okončan?“ ukazano je da je tokom devedeset godina komunističkih režima širom sveta pogubljeno više od stotinu miliona ljudi.

Politički analitičar nevladine fondacije Heritidž, Li Edvards, smatra da je moralni propust naše ere što je obim komunističkih zločina i dalje nejasan.

”Da li iko zna da je u komunističkoj pošasti nastradalo više ljudi nego u svim ratovima dvadesetog veka? “

Izvršni direktor Centra za slobodnu Kubu, Frenk Kalzon, ukazuje da medju žrtve komunizma spadaju i oni koji su preživeli ugnjetavanje, ali celog života osećaju mentalne posledice. Kalzon naglašava da se ugnjetavanje u komunističkim zemljama nastavlja:

”I danas su u Burmi, Kini, Belorusiji, Kubi žrtve svi oni koji se usude da kažu ono što mnogi oko njih jedva smeju da pomisle.“

Heri Vu, koji je preživeo užase kineskih logora prisilnog rada, smatra da danas komunizam opstaje zbog diktatora kojima kao režim dogovara, a ne zbog idelogoije na kojoj se temelji.

”Da li komunizam odumire? Već je mrtav ! Čak i u Kini niko više u njega ne veruje niti smatra da donosi dobru budućnost.“

Od četrdesetih do šezdesetih godina prošlog veka mnogi su bili spremni da se bore za komunističku ideologiju, ali njihova vera u principe besklasnog društva polako je izbledela, ukazuje Vu. A tamo gde još opstaje, komunizam preživljava samo zahvaljući diktatorima koji šire strah i trepet, smatra on. Američki Kongres je usvojio zakonski predlog o izgradnji spomenika žrtvama komunizma. U Vašingtonu će idućeg meseca biti položen kamen temeljac spomenika koji će biti završen do juna iduće godine u znak sećanja ne preko 100 miliona nastradalih.

XS
SM
MD
LG