Linkovi

U Crkvi svetog Marka u Beogradu održan parastos žrtvama


U Crkvi svetog Marka u Beogradu održan je parastos za ubijene, kome je prisustvovalo oko hiljadu ljudi, kao i predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Srbije Vojislav Koštunica, članovi vlade i funkcioner Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić.

Nakon parastosa, u organizaciji Udruženja "Porodice nestalih lica iz Krajine", održala se protestna šetnja od crkve svetog Marka do Trga Nikole Pašića. U prisustvu stotina Srba iz Hrvatske i porodica poginulih i nestalih u akciji hrvatske vojske, na Trgu Nikole Pašića je pročitana rezolucija kojom se zahteva da "zvanična Hrvatska u cilju trajnog mira, pomirenja i suživota, obelodani istinu o “Oluji“.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas, povodom 11. godišnjice od akcije "Oluja", da se pogrom nad Srbima nikada ne sme zaboraviti:

"Činjenicu, da je u toj akciji prognano 250.000 Srba i ubijeno oko 2500, moramo zauvek pamtiti. Danas žrtvama odajemo pomen, uz stalno podsećanje da svi koji su počinili zločin moraju da odgovaraju pred licem pravde".

Tadić je istakao da se Srbima povratnicima mora obezbediti sigurnost, pravo na zapošljavanje, kao i sva prava da žive i rade kao ravnopravni građani Hrvatske.

Tim povodom saopštenje je izdao premijer Vojislav Koštunica, koji je naveo da "srpski narod danas obeležava sećanje na hiljade nevino pobijenih ljudi i progon više stotina hiljada Srba Krajišnika, koji su za samo nekoliko dana prognani i iskorenjeni iz svojih domova u kojima su vekovima živeli".

XS
SM
MD
LG