Linkovi

Janković: Policija na Kosovu spremna je da odgovori na eventualno nasilje


Od kada je formirano, u martu ove godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova preuzelo je na sebe, transferom vlasti sa medjunarodnih na lokalne institucije, brojne obaveze. Zamenik ministra unutrašnjih poslova pukovnik Dejan Janković, kaže da je u sastavu ministarstva danas sedam direktorata, Kosovska policijska služba, Policijski inspektorat i Akademija.

Janković, i sam žrtva oružanog napada čiji izvršioci još nisu poznati, kaže da je bezbednost gradjana i njihova sveobuhvatna zaštita prioritet novoformiranog ministarstva.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova sa Kosovskom policijskom Sluzbom ( KPS ) pridaje veliki značaj zaštiti celokupnog stanovništva, a pogotovo Srba na Kosovu i Metohiji. Imamo različite operativne planove i aktivnosti na tom polju. Jedno je otvaranje takozvanih podstanica u nekim područjima gde je to neophodno, gde je stanovništvo mešovito ili gde je zabeležen povratak. Naravno ako je neophodno, angažuje se i dodatni broj policajaca iz drugih policijskih stanica i redova medjunarodne zajednice”.

Upitan da li je Kosovska policijska služba danas, za razliku od pre dve godine, spremna da odgovori na neko novo eventualno nasilje, Janković je pozitivno odgovorio.

“Imali smo gorko iskustvo tokom martovskih nemira.Tim povodom KPS je organizovala dodatni trening za sve policajce vezano za kontrolu mase i ponašanje u slučaju nasilnih demonstracija. Pripremljeni su i opšti operativni planovi po kojima bi se radilo u takvim situacijama. Naročito je KFOR posvetio veliku pažnju pravilnom reagovanju u takvim situacijama. Nadam se da su i ostali faktori bezbednosti mnogo bolje pripremljeni nego u martu pre dve godine”.

Kosovska policijska služba trenutno ima 7250 policajaca, od kojih je 740 Srba. Takodje, navodi pukovnik Janković, veoma se vodi računa o ravnopravnoj zastupljenosti oba pola. O spremnosti Kosovske policijske službe da profesionalno isprati period rešavanja budućeg statusa Kosova, zamenik ministra je rekao:

“U proteklom periodu se dosta toga uradilo na usavršavanju Kosovske policijske službe i na primopredaji dužnosti ali i na preuzimanju odgovornosti, kao i na tranziciji odredjenih policijskih stanica. Sada smo u fazi transfera granične policijske službe. UNMIK je procenio da je došlo vreme da se tranzicija privede kraju i verovatno je njihova procena da su liderske mogućnosti na terenu dovoljno dobre da bi KPS bio samostalan i uspešno obavljao zadatke. Naravno još mnogo toga je potrebno da bi se KPS sasvim solidno borila i izborila sa svim problemima i uspostavila vladavinu zakona, ali se nadam da ćemo i to vremenom postići”, zaključio je Janković.

XS
SM
MD
LG