Linkovi

Mađarska za statusno rešenje u kome neće biti gubitnika


Kosovo je ponovo bilo glavna tema u Beogradu, ovog puta u razgovorima šefova diplomatija Srbije i Mađarske.

Ministarka inostranih poslova Mađarske Kinga Genc izjavila je da međunarodna zajednica mora da pronađe rešenje za Kosovo u kome neće biti gubitnika i pobednika i koje će uzeti u obzir potrebe svih strana. Istakla je da je za Mađarsku izuzetno važna stabilnost regiona.

Ministar Drašković je istakao da se pregovori o statusu Kosova neće odraziti samo na situaciju u Srbiji već i na stabilnost regiona. Možda još ima prilike za kompromis, rekao je Drašković i pozvao Kontakt grupu da izvrši pritisak na Albance kako bi oni pristali na kompromis jer je Srbija maksimalno iskoračila ka kompromisu.

Inače, kao razlog za odlaganje nove runde bečkih pregovora u zvaničnim beogradskim krugovima spominje se osetljivost pitanja zaštite manjina, a ne nespremnost srpskog pregovaračkog tima. Član tog tima Sanda Rašković Ivić izjavila je da se prava manjina na Kosovu tiču ustavnih, a ne tehničkih pitanja i da srpska strana traži da se razgovori preformulišu jer se otvorila nova tema.

Da su razgovori Beograda i Prištine i dalje opterećeni događajima iz prošlosti pokazuje i saopštenje Okružnog suda u Beogradu, Naime, istražni sudija Veća za ratne zločine doneo je rešenje da se istraga o ubistvu braće Bitići iz 1999. godine proširi i na nekadašnjeg pomoćnika ministra policije i načelnika Resora javne bezbednosti Vlastimira Đorđevića. Beogradski medji javljaju da su svojim iskazima u istrazi dvojica policajaca Đorđevića direktno doveli u vezu sa ubistvom braće Bitići. Đorđević se krije u Rusiji pošto ga je je Haški tribunal optužio za ratne sločine, a američki ambasdor u Beogradu Majkl Polt 12. jula ponovo je pozvao vlasti u Srbiji da ubrzaju istragu o ubistvu braće Bitići i da podignu optužnice protiv izvršilaca tog zločina.

Iz Beograda za Glas Amerike Miša Brkić

XS
SM
MD
LG