Linkovi

Američki analitičari o rešavanju krize na Bliskom istoku


Izrael je intrenzivirao vojnu kampanju protiv gerilaca Hezbolaha u južnom delu Libana u nastojanju da ekstremnu miliciju potisne što dalje od granice, pre nego što se uspostavi primirje. Izraelski vojni lideri kažu da je Hezbolah značajno oslabljen, dok istovremeno neki bliskoistočni analitičari ukazuju da popularnost Hezbolaha u arapskom svetu raste. Izveštaj Meredita Bjuela.

Izraelski brigadni general Majk Hercog /Mike Herzog/ navodi da je Izrael uništio oko 70 odsto Hezbolahovog arsenala srednjeg i dugog dometa, ali da bi ta šiitska milicija još mogla da ima hiljade projektila kraćeg dometa tipa “Kaćuša”.

“Prema informacijama koje dobijam od svih koje znam u Izraelu, sposobnost Hezbolaha je vrlo ozbiljno smanjena. To možda nije slika koju predstavljaju mediji, ali Hezbolahu je zadat jak udarac, koji ga je unazadio godinama.”

I dok se izraelska ofanziva u južnom Libanu nastavlja, novinar Al Nahara, jednog od vodećih arapskih listova u Libanu, Hišam Melem, kaže da popularnost Hezbolaha u Libanu stalno raste.

“Popularnost Hezbolaha među Libancima, uprkos početnoj ogorčenosti koju je uzrokovalo neodgovorno ponašanje te grupe, raste jer se Hezbolah danas projektuje u zaštitnika domovine. Popularnost Hezbolaha raste, ne samo u Libanu, već širom arapskog sveta.”

Martin Indik je bio američki ambasador u Izraelu 1996, kada je izraelska artiljerija ubila 100 libanskih civila koji su, u selu Kana, u kompleksu UN tražili sklonište. prošle nedelje, u istom selu u napadu izraelske avijacije poginule su desetine civila, među kojima je bilo mnogo dece. Reakcija međunarodne zajednice bila je oštra i pojačali su se apeli za momentalno primirje. Ambasador Indik kaže da je vreme da se podrži predlog za hitan prekid vatre.

“Na osnovu prethodnog iskustva, najpre bi trebalo da se koncentrišemo na ono što se može postići - a to je prekid sukoba, čime bi se zaštitili civili i postigao sporazum o stacioniranju libanske armije na jugu Libana, uz podršku medjunarodnih snaga.”

No, profesor Merilendskog univerziteta, Šibli Telhami, smatra da će biti potreban sveobuhvatniji aražman za Bliski istok.

“Ukoliko, čim se uspostavi primirje, ne stavimo na sto neku sveobuhvatniju diplomatsku inicijativu, koja bi dovela do pregovora Sirije i Izraela i obove dijaloga Palestinaca i Izraela, mislim da ćemo biti u nevolji jer se određene relacije na Bliskom istoku ne mogu ignorisati.”

Predsednik Buš smatra da bezuslovan prekid vatre neće okončati sukob. Buš se zalaže za podršku demokratskoj vladi u Bejrutu, stacioniranje velikog medjunarodnog mirovnog kontingenta u tampon zoni na jugu Libana i okončanje regionalne podrška teroristima, za šta krivi Siriju i Iran.

XS
SM
MD
LG