Linkovi

Viktor Juščenko povjerio mandat proruskom rivalu


Glasanje o novom premijeru Ukrajine Viktoru Janukoviču odloženo je za petak, izjavio je predsjednik parlamenta Aleksandar Moroz, navodeći kao razlog neophodne konsultacije o formiranju koalicije kojoj bi trebalo da se priključi i blok
predsjednika Ukrajine, Viktora Juščenka.

Očekuje se da će parlament prihvatiti nominaciju lidera proruske koalicije kome je Juščenko u srijedu uveče povjerio mandat.

Juščenko je u televizijskom obraćanju rekao da je odlučio da janukoviču povjeri mandat premijera kako bi se okončala četvoromjesečna parlamentarna kriza u zemlji.

Juščenko je kazao da će odluka koju je donio naljutiti veliki broj njegovih pristalica, ali da se prethodno Janukovič obavezao da će nastaviti da približava Ukrajinu Evropskoj uniji i NATO-u.

U Ukrajini su 26. marta održani parlamentarni izbori na kojima je tijesnu većinu, uz podršku socijalista i komunista, osvojila Janukovičeva Partija regiona.

Predsjednik Juščenko i nekadašnja predsjednica vlade, Julija Timošenko, lideri "narandžaste revolucije" kojom je u novembru 2004. spriječena izborna prevara i smijenjene marionete režima Leonida Kučme, nisu se dogovorili o koalicionoj saradnji.

Juščenko i Janukovič su danaspotpisali sporazum o “nacionalnom jednstvu", koji će poslužiti kao osnova za formiranje široke koalicije.

XS
SM
MD
LG