Linkovi

Nastavlja se izraelska ofanziva u Libanu, premijer Siniora tvrdi da je ubijeno najmanje 900 ljudi


Izraelska avijacija bombardovala je položaje Hezbolaha na periferiji Bejruta i u dolini Beka, u pograničnom pojasu prema Siriji.

Na jugu Libana, u okršajima sa gerilcima Hezbolaha, gde je stacionirano 10 hiljada pripadnika izraelske armije, poginula su dva njena pripadnika, dok armija jevrejske države tvrdi da je pod njenom kontrolom pogranični pojas širine 6 kilometara.

U Jerusalimu je ministar odbrane, Amir Peretz, pozvao vojsku da bude spremna za novu ofanzivu čiji je cilj potiskivanja Hezbolahove gerile u pograničnom pojasu, širokom 30 kilometara.

Hezbolah je takođe danas sa više od 150 projektilima tipa “Kaćuša” gađao položaje na sjeveru Izraela. Tom prilikom je ubijeno 5 Izraelaca.

Lider Hezbolaha Hasan Nasrala poručio je u televizijskom obraćanju da će na eventualni izraelski napad na centar Bejruta biti odgovoreno raketiranjem Tel Aviva i da će njegova šiitska paravojska prestati da granatira jevrejskudržavu čim izrael obustavi ofanzivu u Libanu.

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je prethodno, u intervjuu za jedan italijanski dnevnik, da je cilj vojne ofanzive u Libanu skoro ostvaren i da vjeruje da će Ujedinjene nacije naredne sedmice usvojiti rezoluciju o prekidu sukoba i rasporedu međunarodnih mirovnih snaga u tampon zoni.

Libanski premijer Fuad Siniora objavio je, u međuvremenu da je u tronedjeljnim sukobima poginulo više od 900, a da je oko 3000 ljudi ranjeno. U obraćanju putem video linka, učesnicima sastanka Organizacije islamske konferencije u Maleziji, premijer Siniora je naglasio da su trećina žrtava djeca mlađa od 12 godina.

Novi pozivi na primirje

Organizacija Islamske konferencije pozvala je, u zaključcima hitnog sastanka koji je održan u Maleziji, na hitan i potpun prekid vatre u Libanu, žestoko je osudila izraelsku ofanzivu i zatražila je od Savjeta bezbjednosti da preuzme odgovornost za očuvanje bezbjednosti i mira bez odlaganja.

Najveća muslimanska asocijacija, istovremeno je poručila da je «čvrsto ubijeđena da ni jedno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava ne smije proći nekažnjeno» i da bi «Izrael trebalo da odgovara za sve svoje postupke». Malezijski premijer Abdulah Badavi apelovao je na članice Organizacije da učestvuju u predstojećoj mirovnoj misiji UN i doprinesu miru u Libanu, ističući da je to moralna obaveza svih muslimanskih zemalja.

Sastanku u Maleziji prisustvovali su predstavnici 17 od ukupno 57 članica Organizacije. Medju učesnicima je i iranski lider Mahmud Ahmadinedžad, koji je pored insistiranja na trenutnom prekidu vatre opet ponovio da put do rješenja Bliskoistočnog konflikta vodi preko “eliminacije jevrejske države”.

On je pozvao članice Islamske konferencije da "prekinu sve javne i tajne političke i ekonomske veze sa cionističkim režimom" i da "izoluju SAD i Veliku Britaniju” zbog podrške vojnim napadima Izraela na Liban.

Jordanski kralj Abdulah kazao je da bi se - čak i da Izrael porazi Hezbolah u Libanu – neki novi Hezbolah pojavio u drugim arapskim državama zahvaljujući, kako je rekao, izraelskoj agresiji i odbijanju da se povuče sa okupirane arapske zemlje.

Britanski premijer Toni Bler kazao je u Londonu da je kompromis u vezi sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti o okončanju sukoba u Libanu – na vidiku. Međutim, francuski ambasador u UN nije bio baš previše optimističan, rekavši da među saveznicima još ne postoji saglasnost o hronologiji uspostave primirja i rasporeda "plavih šljemova". (Ovde možete pročitati čitav tekst)

Hjuman Rajts Voč optužuje Izrael

Hjuman Rajts Voč tvrdi da su izraelske snage u Libanu, bez razlike, napadale i borce Hezbolaha i civile.

Organizacija sa sjedištem u njujorku navodi da je registrovala brojne izraelske napade na položaje na kojima nije bilo vojnih ciljeva i da je u nekim situacijama namjerno gađala civile.

Hjuman Rajts Voč navodi da nema dokaza da je u Kani, gdje je u nedjelju 30. jula, u napadu avijacije ubijeno skoro 60 civila, Hezbolah stacionirao raketne lansere. Izraelska vojska je izrazila žaljenje zbog greške prilikom napada u Kani, ali je optužila Hezbolah da civile koristi kao humani štit.

XS
SM
MD
LG