Linkovi

Lego kocke 21. veka za buduće inženjere


Kompjuterska revolucija u mnogo čemu je izmenila svet, pa nisu zaobidjene ni dečije kocke. Ali ovde nije reč o običnim kockama za slaganje sličica, već čuvenim Lego kockama prilagodjenim 21. veku. Ta kompanija saopštila je da će ovog meseca osloboditi pristup kompjuterskom kodu za svoju liniju proizvoda nazvanu Majndstorms (Mindstorms).

U osnovi te linije leži kocka zvana NXT, glavna komponenta za sastavljanje raznih vrsta robota, odnosno programiranih mašina. Lego kocka NXT u suštini je mali robotski mozak. Na sebi ima priključke za kontrolisanje tri motora, četiri priključka za senzore, koji mogu da reaguju na dodir, zvuk, svetlost ili ultrazvuk. Tu je takodje i USB priključak za povezivanje sa kompjuterom, ali veza je moguća i bežičnim uredjajem tipa Blutut (Bluetooth).

Na gornjoj površini NXT ima minijaturni LCD displej, za razne specifične informacije, a pored toga i minijaturni zvučnik. Kompjuterski softver koji se dobija uz kocku omogućava pisanje programa za kontrolisanje ponašanja mašine i njihovo prebacivanje u memoriju kocke.

Taj posao je, naravno, prilagodjen deci, i zasnovan je na redjanju sličica po logičnom redu, onako kako mali programer ili programerka želi da se robot ponaša. Napredniji programeri mogu da ih pišu i odgovarajućim programskim jezikom.

Komplet Lego kocki sa robotskim mozgom nije jeftin - košta 250 dolara - ali mnogi roditelji kažu da se lakše odlučuju na kupovinu takvih igračaka, nego na kupovinu kompjuterskih igrica.

XS
SM
MD
LG