Linkovi

Ehud Olmert: Izraelska ofanziva u Libanu neće prestati prije slanja međunarodnih mirovnih trupa


Izraelski komandosi zarobili su u najintenzivnijoj kopneneoj operaciji od početka konflikta u Libanu pet gerilaca Hezbolaha, dok su pripadnici te šiitske milicije, na drugoj strani, ispalili rekordnih - više od 190 raketa na jevrejsku državu.

Izrael tvrdi da je u okršajima u mjestu Balbeku, u blizini granice sa Sirijom, ubijeno još 10 boraca Hezbolaha. Libanski zvaničnici objavili su da je u najnovijem izraelskom napadu ubijeno 15 civila, dok Hezbolah tvrdi da su pet zarobljenih civili. Izraelska avijacija bombardovala je danas i selo Sarbu.

Ubijena su tri libanska vojnika. U raketnim napadima Hezbolaha na Nahariju, ubijen je jedan Izraelac. Izraelski premijer Ehud Olmert rekao je da će armija njegove zemlje nastaviti ofanzivu u Libanu, sve dok se u tampon zoni na jugu te države ne rasporede adekvatne međunarodne mirovne snage.

U međuvremenu, ministri inostranih poslova Egipta, Jordana i Španije pozvali su iz Bejruta, na hitnu uspostavu primirja.

Šefovi diplomatija Egipta i Jordana, upozorili su istovremeno da bi bez sveobuhvatnog sporazuma Izraela i arapskih država, region Bliskog istoka mogao da sklizne u potpun haos.

Takođe u srijedu, iranski vrhovni vođa, Ajatolah Ali Hamenei ocijenio je «herojskom» borbu Hezbolaha protiv «izraelske agresije». Pozvao je bliskoistočne države da se ujedine protiv Izraela i svih njegovih saveznika, među kojima su Britanija i Sjedinjene države.

Odložena sjednica Savjeta bezbejdnosti UN

U Njujorku, stalne članice Savjeta bezbjednosti UN razmatraju mogućnosti za primirje i razmještaj međunarodnih snaga na jugu Libana, dok je sjednica tog tijela najavljivana za četvrtak – ponovo odložena.

Portparol Svjetske organizacije rekao je da je susret odložen jer članice Savjeta bezbjednosti još nisu usaglasile stavove o rješenju krize u Libanu.

Mekormak: Gledišta saveznika o rešavanju krize na Bliskom istoku se podudaraju

SAD su saopštile da se gledišta glavnih saveznika podudaraju kada je reč o načinima da se zaustave borbe u Libanu, uprkos novom odlaganju ključnog sastanka Saveta bezbednosti UN. Kako iz javlja novinar Glasa Amerike Dejvid Golast, Stejt Department očekuje da će Svetska organizacija u narednih nekoliko dana preduzeti korake ka rešenju krize.

Američki zvaničnici kažu da odlaganje sednice saveta bezbednosti ne znači da je blokirana diplomatija u slučaju Libana, te da će Savet bezbednosti preduzeti korake u roku od nekoliko dana, a ne nedelja.

Prema medijskim izveštajima, Francuska, potencijalni lider novih snaga, odbila je da učestvuje na sastanku zbog neslaganja sa SAD u vezi francuskog zahteva da pre rasporedjivanja mirovnih snaga bude sklopljen politički sporazum.

Medjutim, na redovnom brifingu za novinare, portparol Stejt Departmena Šon Mekormak, kazao je da su SAD podržale odlaganje sastanka, i da su nesuglasice sužene do te mere da članice Saveta sada rade na izradi zajedničkog nacrta rezolucije.

«Sada smo sa francuskom vladom stigli do toga da radimo na jednom dokumentu, na zajedničkom tekstu. To ne znači da nije ostalo još pitanja koja treba da budu razrešena, da nije neophodno održati intenzivne diplomatske pregovore, ne samo sa Francuzima nego i drugima. Ali mi idemo ka podudaranju stanovišta, poklapanju pristupa... Slažemo se oko svih najvažnijih elemenata».

Francuska, koju podržavaju druge članice EU, energično se zalaže za hitan prekid neprijateljstava u Libanu, posle čega bi trebalo da usledi sporazum o trajnom prekidui vatre i politički dogovor koji bi uključio razoružavanje Hezbolaha.

SAD smatraju da se svi ti elementi prepliću, a da prekid vatre ne može da se realizuje pre postizanja političkog sporazuma izmedju Izraela i Libana.

Portparol Stejt Departmenta odbio je da navede detalje o preostalim pitanjima o kojima se pregovara, ali je rekao da se oni uglavnom tiču vremenskog redosleda i rasporeda različitih elementa. Jedan visoki zvaničnik koji je takodje razgovarao sa novinarima naveo je da je jedna kompromisna mogućnost - rasporedjivanje takozvanih «snaga za brzo reagovanje» u južnom Libanu, čim se postigne primirje izmedju Izraela i Hezbolaha. Takve snage, koje bi tehnički mogle biti deo sadašnje mirovne misije UN-a na jugu Libana, razdvojile bi zaraćene strane dok se ne rasporede mirovne snage u punom obimu, što je proces koji bi mogao da traje mesecima.

Humanitarna pomoć pristiže

Ujedinjene nacije nastavile su isporuke humanitarne pomoći južnom Libanu. Svjetski program za hranu Ujedinjenih nacija saopštio je da je uputio dva konvoja sa hranom i lijekovima u južne primorske gradove Tir i Sidon, a takodje je poslao i humanitarne konvoje u istočni Liban iz Sirije, u nadi da će dostaviti pomoć civilima zatečenim u ratu .

UN odlučile su da pošalju konvoje ka jugu Libana pošto su Izrael i Hezbolah garantovali da će im obezbediti prolaz. Medjutim, iako pomoć stiže do Tira, humanitarne organizacije imaju probleme u dostavljanju zaliha okolnim selima, gdje se nalaze civili.

Agencija UN-a dodaje da je Izrael ponovo odbio da garantuje prolaz humanitarnim konvojima na putu ka gradu Rmeišu, jugoistočno od Tira. Od početka rata raseljeno je više od 700,000 Libanaca.

XS
SM
MD
LG