Linkovi

Bijela kuća ne namjerava da sarađuje sa Raulom Kastrom


Kubanska vlada je saopštila da je zdravstveno stanje predsjednika Fidela Kastra, nakon operacije, stabilno ali nije objavljeno više detalja o bolesti posljednjeg komunističkog vođe u zapadnoj hemisferi.

Sprike je na kubanskoj televiziji rekao da je razgovarao sa 79-godišnjim Kastrom i naveo da mu je rekao kako se ”osjeća savršeno“. Isti voditelj je takodje pročitao Kastrovo saopštenje da su detalji o njegovoj bolesti ”državna tajna“, zbog navodne pretnje od Sjedinjenih Država.

Predsjednici Bolivije, Brazila i Venecuele su poželjeli Kastru ozdravljenje i izrazili solidarnost, a slično saopštenje u kojem Kastru i kubanskoj demokratiji žele brz oporava uputila je i Evropska unija.


Bijela kuća je za sada rezervisana u odnosu prema događajima na Kubi, gdje je Fidel Kastro, prvi put u skoro poluvjekovnoj vladavini, privremeno prenio ovlašćenja na svog brata Raula. Bijela kuća tvrdi i da neće promeniti politiku prema Kubi.

Portparol Bijele kuće Toni Snou rekao je da se predsjednik Buš već godinama nada da će Kuba jednog dana biti slobodna i demokratska zemlja, ali da se to ne može desiti pod vlašću Fidelovog brata, Raula Kastra.

"Pokušaj Raula Kastra da se nametne kao lider kubanskog naroda je isto ono što je njegov brat činio i mi ne namjeravamo da mu pružimo ruku», kazao je Snou ističući da još nema ni govora o mogućoj promjeni odnosa Vašingtona i Havane.

Fidel Kastro je, po riječima Tonija Snoua, predao vlast svom bratu – tamničaru kubanskog naroda.

Snou je takođe odbio da spekuliše o Kastrovom zdravstvenom stanju, ali je ipak rekao da nema razloga da vjeruje da je Kastro umro.

"Ne znamo u kakvom je stanju Fidel Kastro. Ne znamo činjenice jer je Kuba jedno zatvoreno duštvo", rekao je Snou.

Situacija na Kubi dominirala je na novinarskom brifingu u Bijeloj kući, a jedno od pitanja odnosilo se na Kastrovog velikog saveznika – predsjednika Venecuele Uga Čaveza. Pitanje je glasilo da li će sada Čavez biti najveći Bušov neprijatelj u Zapadnoj hemisferi.

"Predsjednik je zabrinut za susjede koji žele da destabiliziju region koristeći ekonomske i druge pritiske. To je jedan od razloga zbog čega se američka vlada uvijek zalagala za slobodnu trgovinu i dobrosusjedske odnose. To je odgovor na postavljeno pitanje", rekao je Toni Snou.

Predsjednik Buš je još ponedjeljak u Majamiju, u jednom radio intervjuu govorio o situaciji na Kubi rekavši da Sjedinjene države imaju spreman plan pomoći kubanskom narodu, čim se Kastrova era okonča.

XS
SM
MD
LG