Linkovi

Kako popraviti stereotipnu sliku Holivuda o arapskom svetu?


Već decenijama, imidž arapskog sveta u Americi propisuje Holivud koji Arape često predstavlja kao jednodimenzionalne karaktere: romantične šeike ili bezdušne nitkove. Amerikanci su mnogo naučili o Arapima i muslimanima, posle terorističkih napada 11. septembra 2001. Medjutim, mnogi američki Arapi kažu da je i način na koji su sada predstavljeni isto tako jednodimenzionalan.

Danas sve više umetnika i novinara arapskog porekla pokušava da dočara kompletniju i tačniju sliku o svojoj kulturi i baštini.

Profesor novinarstva Džek Šahin proučava portretisanje Arapa u američkim filmovima više od 20 godina. Kao što često govori svojim studentima na Univerzitetu Južnog Ilinoja /Southern Illinios/, Šahinu se ne dopada ono što vidi:

“U filmovima su Arapi predstavljeni kao subljudi, a Islam kao vera nasilja. U skoro svim tim filmovima molitve muslimana su praćene nasiljem. Holivud se uglavnom fokusira na ludilo ekstremista”.

U knjizi pod nazivom “Uistinu loši Arapi”, (Reel Bad Arabs) profesor Šahin ukazuje na, kako je naveo, atmosferu prezira prema Arapima i muslimanima u Holivudu. Međutim, to se sada menja, uporedo sa dolaskom mladih producenata, muzičara i pisaca arapskog porekla. Jedan od njih je Omar Naim, rodom iz Jordana.

“Mislim da je umetnost univerzalan jezik, poput slikarstva, muzike, filmova, knjiga i svega onog što ne poznaje granice. Umetnost je možda najvažniji način za prevazilaženje političkih, verskih i svih drugih razlika. Mislim da svi imamo zajedničku maštu i da je medjusobno stimulisanje mašte vrlo intimna komunikacija među ljudima.”

Naim je u Holivudu radio na profilaciji arapskih karaktera koji nisu jednodimenzionalni – i nisu svi loši. U svom naučno fantastičnom filmu “The Final Cut”, glavni karakter je Arapin po imenu Hasan, čije poreklo ni ujednom trenutku nije predmet filma.

Džeki Salum je producent poreklom iz Palestine. Rodjena je u američkoj državi Mičigenu. Njen je dokumentarni film “Planeta Arapa” /Planet of the Arabs/ prošle godine prikazan na prestižnom filmskom festivalu Sandens.

“To je kratak filim koji obuhvata holivudsko predstavljanje Arapa, njihovu dehumanizaciju i klevetanje. To je devetominutni dokumentrni film u kome kritikujem Holivud”

Džeki Salum se nada da će njen dokumentarac otvoriti oči Amerikancima i doprineti dijalogu, posebno medju mladima. U njenom najnovijem, politički motivisanom filmu ”Sling-Shot Hip Hop” prikazuju se palestinski hip-hop umetnici sa akcentom na – kako kaže Džeki Salum kaže - alternativne glasove otpora.

Alternativni glasovi mogu se čuti i u američkim medijima. Ašraf Halil se vratio u SAD, nakon što je u Bagdadu proveo jedno vremea kao dopisnik Los Andjeles Tajmsa. On naglašava važnost toga da što više Amerikanca arapskog porekla radi u medijima da bi se američkoj javnosti objektivno izneli arpaski pogledi.

Amerikanci arapskog porekla su u informativnim medijima napravili značajan progres u poslednjih nekoliko godina. Imate stariju generaciju koja je pristuna već duže vreme. Tu imam na umu Helen Tomas i Noru Bostani, iz Vašington Posta...

Halil ukazuje na dopisnika Vašington Posta, Entonija Šadida, kao sveca zaštitnika nove generacije arapsko-američkih novinara. Šadid je dobio Pulicerovu nagradu 2004. za izveštavanje iz inostranstva.

“Entonijev uspeh, zaista – dvostruk uticaj njegovog uspeha i – ironično - napada 111. septembra i rata u Iraku - pomoglo je karijerama mnogih Amerikanaca arapskog porekla”.

Među njima su novinari, autori i umetnici, koji rade u američkim medijima, nadaju se da će olakšati Amerikancima da uoče razliku izmedju pravih Arapa, njihove kulture i političke raznolikosti i stereotipa koje gledaju na televiziji i u filmovima.

XS
SM
MD
LG