Linkovi

Beograd traži da se nastavak pregovora odloži


U Beogradu nema zvaničnih informacija o razlozima za odlaganje pregovora o tehničkim pitanjima sa pregovaračkim timom iz Prištine u Beču. U krugovima bliskim srpskim pregovaračima može se čuti da se Beograd protivi pregovorima o položaju manjina na Kosovu jer smatra da najpre treba da budu rešena započeta pitanja decentralizacije, a da pitanje manjina treba da se rešava u okviru političkih pregovora o budućem statusu.

Komentarišući stav Beograda da je nezadovoljan odnosom albanskih pregovarača i međunarodne zajednice i da zato traži odlaganje pregovora, funkcioner stranke G17 Plus Čedomir Antić izjavio je da ne razume kako bi odlaganje pregpvpra promenilo takav odnos,a zatim upozorio da nema mnogo razumevanja ni u Briselu ni u Vašingtonu za stavove koje zastupa Srbija.

A koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je zahtev za odlaganje najgora moguća odluka Beograda i da je sada otvoren prostor "za mnoge političke spekulacije i ni jedna od njih ne ide u korist Beograda, a svaka ide u korist kosovskih Albanaca i međunarodnih pregovarača Martija Ahtisarija i Albera Roana koji pokazuju da Beograd nije spreman da išta konstruktivno uradi".

Srpski pregovarači tim razgovarao je u Beogradu sa ekspertima Kancelarije Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Kosova o preostalim pitanjima zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu. Član srpskog pregovaračkog tima Dušan Bataković izjavio je posle sastanka da je dogovoreno da se ne daju izjave o tim razgovorima.

Priština spremna za nastavak diskusije

Kosovski pregovarački tim saopštio je da je spreman za nastavak pregovora u Beču i da i dalje”svojim predlozima nudi niz ustupaka”. Nakon sto je potvrdio odlazak kosovske delegacije u Beč na susret zakazan za 7. i 8. avgust, portparol kosovskog pregovaračkog tima, Skender Hiseni pojasnio je novinarima da ”prištinski tim i dalje ostaje pri predolgu da Srbi kroz proces reforme lokalne vlasti dobiju pet novih opština i prošire jednu postojeću”.

Po njegovim recima taj predlog je u “skladu sa medjunarodnim normama”. Hiseni je dodao da će kosovski tim u petak “uskladiti platformu o pravima manjina čija se forma temelji na evropskom katalogu zaštite ljudskih prava”. On je demantovao pisanja pojedinih medija da je Marti Ahtisari uputio kritike šefu parlamenta Kolj Beriši i predsedniku Fatmiru Sejdiuu.

Kosovski premijer Agim Čeku obavestio je, u međuvremenu, novog šefa američke misije u Prištini, Tinu Kajdanov, o “aktuelnoj situaciji i angažmanima vlade u cilju obezbedjivanja sigurnog i perspektivnog društva na Kosovu”. S druge strane, Tina Kajdanov obavestila je kosovskog premijera da će u tekućem mandatu aktivno sarađivati sa kosovskim institucijama.

Čeku je razgovarao i sa predsednikom Alijanse za buducnost Kosova, Ramušom Haradinajem o “ispunjenju zadataka i obaveza u cilju pružanja što uverljivijih argumenata za nezavisnost Kosova”.

XS
SM
MD
LG