Linkovi

Fulbrajtov program puni 60 godina postojanja


Nedavna poplava molbi američkih studenata za učešće u Fulbrajtovom programu ukazuje da on još uvek ima široku podršku u zemlji.

Šezdeset godina pošto je predsednik Heri Truman potpisao zakon kojim je osnovan Fulbrajtov program, rekordni broj američkih studenata podnosi molbu za učešće u tom programu koji je 1964. godine osmislio i osnovao američki senator Viliam Fulbrajt. Program je još uvek lišen svih elemenata politike političih i potpuno posvećen diplomatiji medju običnim ljudima koja ima za cilj negovanje medjusobnog poštovanja i razumevanja. Zamenik pomoćnika državnog sekretara, Tomas Farel, kaže:

”Program je neverovatno cenjen širom sveta; finansiraju ga američki poreski obveznici i gradjani iz 60 ili 70 partnerskih zemalja. Taj program je ne potpuno stranački.“

Fulbrajtov program obezbedjuje oko 250 hiljada dolara godišnje za stipendije Amerikancima da studiraju odnosno predaju u inostranstvu i isto toliko njihovim kolegama iz inostranstva da studiraju i predaju u Americi. Tomas Farel kaže da su američki Fulbrajtovci generalno dobrodošli gde god da odu kao predavači ili istraživači. Prošle godine 26-godišnji Nikolas Blok iz Vermonta je dobio Fulbrajtovu stipendiju da fotografiše Rigu, glavni grad Letonije koji ima široki spektar arhitektonskih stilova: od rimskog, preko gotskog do modernog. Blok, koji priprema izložbu svojih radova, kaže da su mu stanovnici Rige često prilazili i pitali ga odakle je:

”Odgovarao bih: iz Amerike. Onda bi obično pričali o inostranoj politici...“

Drugi Fulbrajtovac Ajbl Adikola profesor biznisa na univerzitetu države Viskonsin predavao je kao Fulbrajtovac u Vilniusu u Litvaniji. Ovaj profesor biznisa sa prestižnog američkog univerziteta, inače crnac rodjen u Lagosu u Nigeriji, izazvao je prilično uzbudjenje u Vilniusu jer su tamo crnci prava retkost. Medjutim, on ističe da se nije radilo o rasizmu:

”To mogu potvrditi nedvosmisleno. Bila je to samo radoznalost. Mene je zapanjilo da čak i 2006. ima mesta u svetu gde ljudi nisu videli crnce. Onda shvatite šta im je učinio Sovjetski Savez. Nije im bilo dozvoljeno da putuju. Odrasli su u lokalnom okruženju i nikada nisu videli crnce.“

U prošlih šest decenija, blizu 250 hiljada pojedinaca iz nekih 150 zemalja učestvovalo je u Fulbrajtovom programu. Misija programa i dalje ostaje ista: prevazilaženje kulturnih barijera i negovanje medjusobnog poštovanja i razumevanja.

XS
SM
MD
LG