Linkovi

Vojnici 172 borbene brigade “Strajker“ dobili proteklih dana lošu vest


Komandant američkih trupa u Iraku se nadao da će ove godine moći da preporuči, kako je rekao, “prilično znatno” smanjenje broja američkih vojnika u toj zemlji. Umesto toga, sekretar za odbranu Donald Ramsfeld prihvatio je generalov zahtev za dodatnih 3500 vojnika. Taj zahtev je iznet posle generalove odluke da početkom godine pozove rezervnu brigadu iz Kuvajta. Svaka brigada ima oko 3500 vojnika.

Vojnici 172 borbene brigade “Strajker“ i članovi njihovih porodica, dobili su proteklih dana lošu vest. Vojnici su trebali da završe godišnji angažman u Iraku do kraja avgusta i vrate se u svoju bazu u Aljasci, ali im je naređeno da ostanu još četiri meseca. Oficiri te brigade nisu dali nikakve izjave, ali je komandant druge borbene brigade, pukovnik Džon Tali, rekao novinarima tokom telekonferencije prošlog petka, da vojnici u načelu ne žele da im se produži rok angažovanja. Očekuje se da brigada kojoj je produžen rok službe, pomogne u uspostavljanju bezbednosti u Bagdadu. Pukovnik Tali, čiji vojnici patroliraju južnim predgrađima Bagdada i prilazima gradu s juga, rekao je da se tu dobrim delom radi o jednostavnom prisustvu američkih snaga.

“Koliko znam, u osnovi, povećaćemo prisustvo naših vojnika na ulicama. Rasporedićemo što više vojnika da bismo obuzdali sektaško nasilje, koje je uzrok svih problema u Bagdadu.”

Analitičar Lovrens Korb, iz Centra za vojne informcije, kaže da je već dugo potreban veći broj vojnika u Iraku. On kaže da su američki funkcioneri računali da će nova Iračka vlada povećati bezbednost, ali da se dogodilo upravo suprotno.

“Nova vlada se još nije organizovala. Nema prave ljude u Ministarstvu unutrašnjih poslova, niti u Mnistarstvu odbrane. Nove vlasti nisu ispunile svoje obećanje da će raspustiti milicije. Ono što se sada događa jeste to da ne samo da imate pobunu, nego i građanski rat.”

Korb, koji je bio funkcioner u američkom Sekretarijtu za odbranu 1980-tih, takođe okrivljuje američke funkcionere za sve veće nasilje, ukazavši da su odbijali da uoče da je Irak u jeku građanskog rata i odlagali konkretne mere da bi se uhvatili u koštac sa time. Portparol Sekretarijata za odbranu, Brajan Vitmen, kaže da je odluka komandanta američkih snaga u Iraku, generala Džordža Kesija, da zadrži brigadu “Strajker” i njena vrlo mobilna oklopna kola u Iraku i da zadži još jednu američku brigadu, koja je stigla iz Kuvajta pre nekoliko meseci, rezultat novonastale situacije. Vitmen je rekao da se sve odluke o broju američkih vojnika zasnivaju na obimu nasilja, sposobnosti novih iračkih bezbednosnih snaga, razvoju vladinih službi i sličnim faktorima. On tvrdi da nije obećano da će broj američkih vojnika ove godine da se smanji.

“Odluka o broju američkih vojnika u Iraku biće doneta na bazi preporuka komandanta, koje će on doneti na osnovu situacije, odnosno zavisno od toga da li taj broj treba povećati ili smanjiti. Stalno smo ukazivali da bi broj vojnika mogao da bude ili povećan ili smanjen.”

Lorens Korb je samo jedan od analitičara koji smatraju da je potrebna politička promena, pre nego što bi moglo da dođe do smanjenja broja američkih trupa. U Iraku je sada stacionirano 127.000 američkih vojnika. Portparol Sekretarijata za odbranu, Brajan Vitmen, kaže da bi narednih meseci taj broj mogao da se poveća na 134.000, uključujući pozadinske trupe.


XS
SM
MD
LG