Linkovi

Karijera petorice glumaca koje je Holivud «pozajmio» iz Irske


U izdanju filmske rubrike – Sinemanija –umesto uobičajene top-liste najboljih filmova u određenim kategorijama, osvrćemo se na zanimljive karijere petorice popularnih glumaca koje je Holivud «pozajmio» iz njihove rodne Irske.

Na petom mestu naše liste je irski zavodnik Kolin Ferel (Collin Farrel), čiju karijeru obeležava jedan od najbržih uspona u filmskoj industriji. Ono što karakteriše Kolina je apsolutni izostanak konformizma. On seizdvaja od holivudskih vegeterijanaca, ljubitelja joge i zdravog života po tome što može da popije gajbicu piva, pali jednu cigaretu za drugom, i psuje tako da bi postideo i najgrubljeg kamiondžiju. Proglašen novim Džejms Dinom, Kolin Ferel uživa u ulogama u kojima glumi naspram nekih od najvećih imena Holivuda, što pomaže da njegov talenat dodje do izražaja. I dok je Holivud daleko od Dablina, Kolin Ferel se rado vraća kući kad god poželi. Uprkos povremenim filmskim promašajima, Ferel se ludo zabavlja i dobro oseća u svojoj koži.

Holivud je očarao još jedan mladi irski glumac Kilian Marfi (Cillian Murphy).Od kada se pojavio u britanskom neočekivanom hitu “28 dana kasnije”, Kilian je naprečac osvojio filmski svet. Iza sebe ima nagradjivane filmove, ali i bioskopske hitove koji ugadjaju ukusu publike.

Od trilera do drame i nazad, Kilian Marfi je dokazao da lako može da glumi sve –od glavne do epizodne uloge, kao i širok dijapazon karaktera. 2005. nominovan je za Zlatnog globusa za crnohumornu komediju “Doručak na Plutonu”. Za svega nekoliko godina, Kilian Marfi je isprobao i male nezavisne filmove i blokbastere, pružajući podjednako izvrsne uloge zbog čega se nalazi na četvrtom mestu spiska najimpresivnijih Iraca u Holivudu

Na trećem mestu je neodoljivi Pirs Brosnan. Pirs je rodjen 16. maja 1953. u County Meath-u, u Irskoj, i mada zrači šarmom ovaj porodični čovek nije dozvoljavao da mu slava udari u glavu. Iako i pre toga nije bio nepoznat, on je svetsku slavu stekao kada je 1995. dobio “dozvolu za ubijanje” i postao Džejms Bond u filmu “Golden Eye”.

Postao je elegantan i opasan Bond koji je za mnoge bio oličenje agenta 007, a njegovi filmovi iz tog serijala ukupno su zaradili više od milijarde dolara širom sveta. Čini se da je uloga Džejmsa Bonda bila stvorena za njega, i zato je irski glumac Pirs Brosnan zauzeo treće mesto naše liste.

Na drugom mestu je talentovani glumac i reditelj, pisac i producent Kenet Brana (Kenneth Branagh) Deca širom sveta znaju ga po ulozi u filmu “Hari Poter i odaja tajni” 2002’. Njegovo angažovanje na tom serijalu umalo se nastavilo iza kamera jer je bio jedan od kandidata da režira nastavak iz 2004. - “Zatočenik Azkbana”. Rodjen u Belfastu u Severnoj Irskoj, Brana nije samo ljubitelj savremene literature. Sa 23 godina se pridružio Kraljevskoj Šekspirovoj kompaniji da bi zaitm formirao sopstvenu pozorišnu trupu nazvanu Renesansna pozorišna kompanija. 1989. režirao je i glumio u “Henriju Petom” i osvojio Oskara i za režiju i glumu. Ovaj irski glumac objavio je svoju autobiografiju kada je imao samo 30 godina, nominovan je za brojne Oskare i osvojio jednu nagradu BAFTA i jednog Emija. Dobio je priznanja kritike za svaku svoju ulogu i zato se Kenet Brana nalazi na drugoj poziciji.

A na prvom mestu ove liste je jedan od najomiljenijih i najpoznatijih Iraca - Liam Nison. On je poznat po karakternim ulogama, a često glumi ličnosti koje odlikuje izuzetna inteligencija i obrazovanje. 1999. Liam je ostavio svoj pečat i na serijalu “Ratovi zvezda”, a ulogu Qui-Gon Jinn-a je navodno uzeo a da nije ni pročitao scenario. Od skromnog početka u dablinskom Abbey Theatre-u, Nisonova karijera je stalno napredovala. Njegova ljubav prema glumi odražava se u sposobnosti da stalno iznova pruži besprekorne uloge. Iako je Liam glumac zaslužene reputacije, tek treba da dobije solidno priznanje za svoj rad. Mnoge iznenadjuje podatak da je Liam Nison jedini put nominovan za Oskara 1994. za ulogu Oskara Šindlera u “Šindlerovoj listi”. Liam medjutim, ne juri nagrade. 2005. on je postao deo još jednog legendarnog serijala, pristajući da glumi mentora Brusa Vejna u filmu “Betmen počinje”.

XS
SM
MD
LG