Linkovi

Američki dnevnici analiziraju sukob Izraela i Hezbolaha u Libanu


Prestonički “Vašington Tajms” se u uvodniku pod naslovom “Ljudski štitovi Hezbolaha” protivi osudama Izraela od strane, kako ukazuje “oportunističkih političara I medjunarodnih medija”. Tajms ukazuje da se u žurbi da se osudi Izrel zbog pogibije 56 civila u jučerašnjem izraelskom napadu na libansko selo Kana, zaboravlja da su civili neizbežne žrtve u svakom ratnom sukobu, da Hezbolah krši medjunarodno prtavo i ženevske konvencije, nastojeći da smišljeno uveća žrtve, kako medju izraelskim tako i medju libanskim civilima, i da je u Kani bilo nespornih vojnih ciljeva. Tajms stoga zaključuje da Hezbolah I režimi u Damasku I Teheranu koji ga podržavaju snose punu odgovornost za žrtve, kako u Izraelu, tako i u Libanu.

Sličnog tona je i uvodnički komentar “Čikago San–Tajmsa” u kojem se navodi da bi medjunarodne osude vazdušnog napada na Kanu trebalo da budu upućene na adresu Hezbolaha, a ne Izraela. “Kana predstavlja užasnu tragediju,” navodi San-Tajms, “ali Izraelci ne uzimaju civile za mete, dok su pripadnici Hezbolaha ti koji izlažu žene i decu opasnosti.”

Medjutim, “Los Andjeles Tajms” u jučerašnjem uvodniku pod naslovom “Obuzdati Izrael” tvrdi da su predsednik Buš i britanski premijer Toni Bler u petak uputili jasan signal da je njihovo strpljenje u vezi sa neograničenom izraelskom vojnom kampanjom protiv Hezbolaha pri kraju. Tajms navodi da je od početka izraelske vojne akcije postojala prećutna saglasnost - ne samo Buša i Blera već I lidera umerenih arapskih zemalja poput Egipta i Saudijske Arabije, da će sloboda izraelskog delovanja u Libanu biti kratkog veka i da će trajati najviše nekoliko nedelja, a ne meseci.

“Baltimor San” poziva na energične diplomatske korake u cilju okončanja krize u Libanu, ukazujući da, mada su pozivi na odmazdu protiv Izrala od strane Irana i al-Kaide verovatno prazna retorika, Liban ipak ne bi trebalo da preraste u poprište novog džihada. “Bušova administracija bi,” ukazuje baltimorski dnevnik, trebalo da prestane da govori o ‘novom Bliskom istoku’ i da se usredsredi na pokušaje da okonča aktuelnu krizu u regionu.”

“Sijetl Post-Intelidženser” pridružuje se ovom pozivu ukazujući da bi dvodnevni prekid izraelskog bombardovanja Libana trebalo da bude samo početak. “Jučerašnji tragičan bilans civilnih žrtava u Kani trebalo bi da predstavlja novi pritisak za Bušovu administraciju da formuliše efikasnu mirovnu politiku,» ukazuje Intelidženser dodajući da bi u potrazi za diplomatskim rešenjima predsednik Buš trebalo da se ugleda i na primere prethodnika, uključujući svog oca i predsednika Bila Klintona.


XS
SM
MD
LG