Linkovi

Skupština nije usvojila zakon o sprečavanju konflikta interesa


Skupština Crne Gore danas nije usvojila zakon o sprečavanju konflikta interesa koji je predložila Građanska partija. To je bilo posljednje redovno zasijedanje crnogorske Skupštine u ovom sazivu, uoči izbora zakazanih za 10.septembar.

Za predlog zakona o sprječavanju konflikta interesa GP-a glasalo je 12 poslanika, 24 je bilo protiv, a 20 uzdržano. Zakonom je bilo predviđeno da se javnim funkcionerima zabranjuje članstvo u poslovodnim upravnim, nadzornim i izvršnim odborima javnih i privatnih preduzeća koja posluju sa Vladom ili lokalnom samoupravom. Takođe, bila su predviđena i veća ovlašćenja Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa u odnosu na raniji zakon.

Poslanik Narodne stranke Dragan Šoć rekao je da se protivi zakonu jer "ima dosta elemenata koji nisu u skladu sa ustavom».

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je da je ta partija protiv zakona jer ga zbog suštinskih i drugih brojnih nedostataka nije moguće "popraviti" amandmanski.

"Jedino rješenje je jedan amandman koji bi promijenio čitav tekst predloga zakona što bi značilo podnošenje novog predloga", kaže se u primjedbama DPS-a.

Poslanici su na današnjem zasijedanju usvojili odluku o određivanju pet biračkih mjesta za poslanike za koje se glasa na teritoriji gdje su Albanci većinsko stanovništvo. Parlament je ranije odlučio da se, na osnovu povećanja biračkog tijela, na tim biračkim mjestima bira, umjesto četiri, pet poslanika.

Današnjom sjednicom, Skupština Crne Gore okončala je posljednje redovno zasjedanje u postojećem sazivu. Redovni parlamentarni izbori zakazani su za 10.septembar, a novi saziv Skupštine, poslije septembarskih izbora, imaće 81, umjesto dosadašnjih 75 poslanika.

XS
SM
MD
LG