Linkovi

Srpski aspekt kosovskog pitanja postao prisutniji i vidljiviji u Vašingtonu


O nedavnoj diplomatskoj ofanzivi peremijera Srbije Vojislava Koštunice i raško-prizrenskog vladike Artemija u Vašingtonu naš saradnik Branko Mikašinović razgovarao je sa generalnim sekretarom Koalicije za odbranu ljudskih prava i članom “Američkog saveta za Kosovo,” Kitom Roderikom.

Glas Amerike: Kako bi ste procenli ishod posete premijera Koštunice i vladike Artemija?

Roderik: Glavni uspeh je u činjenici da je srpski aspekt kosovskog pitnaja postao prisutniji i vidljiviji u Vašingtonu. Stejt department je do sada bio veoma jednostran u pristupu Kosovu, tako da je to uticalo na ovdašnje razmišljanje i stavove o toj pokrajini i to u prilog nezavisnosti. Mislim da administracija i Kongres nisu neopozivo spremni da prihvate ideju nezavisnosti Kosova i u tom se pravcu treba angažovati.

Glas Amerike: Iz kojih razloga vlada relativna neobaveštenost o srpskoj problematici na Kosovu i šta bi se dalo učiniti da se takva situacija promeni?

Roderik: Do sada nije bilo onoga što ja smatram najvažnijim - uspešne komunikacije. Situaciju na Kosovu treba kontinuirano prezentirati Vašingtonu na objektivan način, iznošenjem kako novih i nepoznatih tako i poznatih činjenica. Za mnoge američke političare Kosovo je pitanje koje je sasvim periferno. Stoga je prvo potrebno privući njihovu pažnju, a to je upravo posao koji “Američki savet za Kosovo” sada obavlja. Pored toga, Beograd bi trebalo da se se aktivno angažuju na unapredjenju svog imidža ovde u Americi. Drugim rečima, aktivnost Srbije bi trebalo da bude orijentisana ne samo na vašingtonske političke arhitekte već i dalje na američku javnost, a to bi se dalo učiniti, izmedju ostalog, i preko američkih hrišćanskih crkava, posebno u pogledu Kosova i ugrožene hrišćanske zajednice. Sama pomisao da bi jedna evropska hrišćanska zajednica mogla da bude napuštena i prepuštena neizvesnoj situaciji bila bi negativno primljena ovde u Vašingotnu, a siguran sam i u Briselu. Ako bi se američkim političarima i javnosti pružale kontinuriane informacije o sudbini hričćanske zajednice na Kosovu i nepoštovanju prava pripadnika te zajednice, to bi bio važan faktor koji bi uticao na američku javnost i političare.

Glas Amerike: Kako deluje “Američki savet za Kosovo” i kakve je rezultate do sada postigao?

Roderik: “Americki savet za Kosovo” obezbedio je pristup vladici Artemiju zakonodavcima i članovima Stejt departmenta. Ono što je najvažnije jeste da je vladika uspeo da lično i emotivno ukaže na stanje Srba na Kosovu, što je vrlo važno. Jedna je stvar pregledati politička dokumenta, a druga je videti i čuti jednog eminentnog svedoka teške situacije hriščanskog življa u toj pokrajini. Personalizacija spornog pitanja ima ograman efekat i važnost i ništa ne može da nadoknadi lične susrete. Pored komunikacije sa političkim Vašingtonom, važno je uspostaviti kontakte sa američkim hrišćanskim krugovima, jer su oni zainteresovani da se hrišćanska zajednica na Kosovu sačuva i održi.

XS
SM
MD
LG