Linkovi

Izrael večeras pristao da u narednih 48 sati obustavi vazdušne napade na južni Liban


Izrael je večeras pristao da u narednih 48 sati obustavi vazdušne napade na južni Liban kako bi omogućio istragu jutrošnjeg bombardovanja pograničnog sela Kane u južnom Libanu, u kome je poginulo najmanje 60 libanskih civila, saopštio je večeras zvaničnik Stejt departmenta.

U saradnji s Ujedinjenim nacijama, Izrael će takodje omogućiti stanovnicima južnog Libana da u naredna 24 sata bezbedno napuste to područje ako to žele, objasnio je portparol Stejt departmenta Adam Ereli na brifingu u Jerusalimu.

Izrael je pristao na 48 sati obustave vazdušnih aktivnosti u južnom Libanu kako bi omogućio istragu današnjeg tragičnog incidenta u Kani, rekao je Ereli, ponavljajući, medjutim, američki stav da Izrael ima pravo na odbranu, odnosno da 'preduzme akciju protiv ciljeva koji planiraju napade na njega'.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan zatražio je od Saveta bezbednosti da osudi izraelski napad na selo Kana, na jugu Libana, i pozvao na neodložan prekid vatre. Anan, koji je sazvao hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN posle napada na selo Kana, rekao je da ta izraelska akcija mora da bude najstrože osuđena.

Libanski ministar spoljnih poslova Nuhad Mahmud izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku da su u libanskom selu Kana posle izraelskog napada pronađena tela više od 60 žrtava, većinom žena i dece, kao i da taj bilans nije konačan.

XS
SM
MD
LG