Linkovi

U borbama u pokrajini al-Anbar poginula četiri marinca


U borbama u pokrajini al-Anbar poginula četiri marinca

Policija u Iraku je saopštila da je u sinoćnjoj eksploziji automobila bombe u blizini američkog konzulata u Kirkuku na severu zemlje, poginulo dvoje ljudi, ali da nijedan Amerikanac nije povređen. Kirkuk je dugo bio pošteđen nasilja koje se događa u ostalim delovima zemlje, ali je nedavno bio poprište nekoliko bombaških napada. U međuvremenu, američka vojska je danas saopštila da su u borbama u pokrajini al-Anbar poginula četiri marinca. Američka vojska je inače juče saopštila da će 3700 američkih vojnika iti prebačeno u Bagdad, da bi se smanjilo sektaško nasilje u prestonici.

Zvaničnici iz USAid-a pokušali da sakriju ove dodatne troškove

Federalna provera završnih računa je utvrdila da je američka Agencija za međunarodni razvoj, koja raspolaže novcem za rekonstrukciju u Iraku, sakrila povećanja troškova projekata povezanih sa njenim fondom od milijardu i četiristo miliona dolara. Specijalni istražitelj je saopštio da je agencija koristila sumnjive računovodstvene mere da bi sakrila troškove i propustila da prijavi probleme Kongresu. U izveštaju se navodi da su nadležni izdvojili 50 milina dolara za dečju bolnicu u Basri na jugu Iraka, ali da troškovi izgradnje sada premašuju 150 miliona. Ističe se da su zvaničnici iz USAid-a pokušali da sakriju ove dodatne troškove, vodeći ih kao «administrativne troškove». U izveštaju se ukazuje da su slični problemi zapaženi i na jednom elektroenergetskom projektu u Bagdadu.

Čavezu Medalja islamske republike - za pružanje podrške Iranu

Iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad je na svečanosti na Teheranskom univerzitetu, uručio svom venecuelanskom kolegi, Ugu Čavezu, Medalju islamske republike - za pružanje podrške Iranu u nuklearnom sporu sa državama Zapada. U obrazloženju se navodi da se time odaje priznanje Venecueli koja je u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju glasala protiv prenošenja rezolucije o iranskom nuklearnom programu u nadležnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Iransi lider je takođe odao Čavezu priznanje zbog napora njegove vlade da se suprotstavi imperijalizmu. Tokom boravka u Teheranu, venecuelanski ministar energetike i rudarstva, Rafael Ramirez, upozorio je da bi njegova zemlja mogla da prestane da snabdeva naftom Sjedinjene Države zbog, kako je rekao, njihove «neprijateljske politike».

XS
SM
MD
LG