Linkovi

Bela kuća apeluje na Izrael da se uzdrži posle napada na libansko selo Kanu


U saopštenju Bele kuće, današnje bombardovanje se naziva užasnim i tragičnim incidentom. Izrael se poziva da ispolji krajnju uzdržanost da bi se izbegle civilne žrtve. Međutim, u kratkom saopštenju se ne pominje hitan prekid vatre. Umesto toga, zapaža se da je državni sekretar Kondoliza Rajs u regionu i da pokušava da dogovori uslove koji su neophodni za održivi prekid neprijateljstava. Njen glavni zamenik, državni podsekretar Nikolas Berns, na programu televizijske mreže NBC je rekao da bombardovanje Kane naglašava potrebu za trajnim prekidom vatre, dodavši da se na diplomatskom frontu postiže određeni napredak.

«Mislimo da smo se približili političkom sporazumu Izraela i Libana da prekinu ovu borbu.»

Berns je naglasio da prekid vatre koji ne rešava koren sukoba neće doneti trajan mir. On je rekao da moraju da se preduzmu koraci da se ukloni opasnost koju predstavljaju naoružani ekstremisti Hezbolaha na libanskom tlu.

«Ako samo prekinete borbe na tom prostoru, i dalje ćete imati Hezbolah sa njenim raketama kojima drže milion Izraelaca kao taoce u severnom delu zemlje i imaćete izraelsku armiju u južnom Libanu. Jasno je da morate ambiciozno da posmatrate sve ono što ovde treba da se postigne.»

Državni sekretar je bila u Izraelu kada se dogodio napad na Kanu, tako da je njen plan da doputuje u Liban otkazan. Libanski premijer Fuad Siniora je jasno rekao da nema razloga za njen dolazak u Bejrut, ako nije spremna da razgovara o momentalnom prekidu vatre, što je ponovio i kao gost programa televizijske mreže CBS.

«Ono čemu smo ovde zaista svedoci, jeste nešto što ne može da se opiše. To je nešto što ne može da se prihvati. Zbog toga tražimo hitan i bezuslovan prekid vatre. Ne možemo da nastavimo da razgovaramo sa krvavim mačem na vratu.»

Zamenik izraelskog premijera, Šimon Peres, kao gost istog programa, izrazio je duboko žaljenje zbog smrti civila u Kani, među kojima su i desetine dece. Peres je naglasio da se Izrael ne bori protiv libanskog naroda, nego protiv ekstremista iz Hezbolaha koji koriste taj narod kao štit.

«Što se tiče Izraela, mi pravimo razliku između vojske i civila. Nikada nećemo staviti oružje u civilno okruženje. Hezbolah je veoma ciničan. Oni postavljaju svoje oružje i rakete u sred civilnog života.»

Izrael obećava da će sprovesti punu istragu incidenta i kaže da je pre nego što je počelo bombardovanje upozorio stanovnike Kane da odu. Libanski zvaničnici osporavaju tu tvrdnju i optužuju izraelsku vojsku za ratne zločine. Izraelci uzvraćaju da, ako je neka strana počinila ratne zločine, onda je to Hezbolah, postavljajući svoje oružje na gusto naseljena područja.


XS
SM
MD
LG