Linkovi

Kondoliza Rajs razgovarala sa Ehudom Olmertom


Kondoliza Rajs razgovarala sa Ehudom Olmertom

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs vratila se na Bliski istok i sastala sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, sa kojim je razmotrila sukob između Izraela i gerilaca Hezbolaha u Libanu. Rajs je tokom dana stigla u drugu posetu tom regionu ove nedelje, a izraelski zvaničnici izjavili su da žele da čuju njene ideje. Posle razgovora u Izraelu, Kondoliza Rajs planira da se sastane i sa libanskim zvaničnicima, a kako je rekla novinarima, zbog činjenice da se radi o motivnom i teškom pitanju, očekuje naporne razgovore sa predstavnicima obe strane.

Nasralah najavio novo raketiranje Izraela

Vodja Hezbolaha Hasan Nasralah najavio je da će gerilska grupa ispaliti nove rakete još dublje ka izraelskoj teritoriji. Rakete Hezbolaha juče su pale 50 km od izraelsko-libanske granice. U saopštenju koje je emitovala libanska televizija, Nasrala je istakao da su gerilci Hezbolaha zadali Izraelu ozbiljne gubitke u kopnenim sukobima. Nešto ranije, izraelski vojnici povukli su se iz libanskog pograničnog grada Bint Džbaila. Izraelska armija izgubila je devet vojnika u borbama pre ego što je ove nedelje preuzela kontrolu nad tim gradom. U medjuvremenu, izraelski vojni avioni nastavljaju bombardovanje Libana. Libanski zvaničnici kažu da su jedna žena i najmanje petoro dece poginuli u jednom od udara. Nešto kasnije, u bombardovanju je uništen i glavni libanski put ka Damasku. Predstavnici UN kažu da je u izraelskom bombardovanju pogodjena još jedna posmatračka stanica, pri čemu je ranjeno dvoje indijskih mirovnjaka. Hezbolah je, pak, ispalio nove rakete na severni deo Izraela. Podsećamo da je Izrael odbacio poziv UN-a da se sklopi primirje od 72 časa kako bi se omogućila evakuacija žena, dece i starih, i dostavljanje humanitarne pomoći Libanu. Izrael je odgovorio da je već otvorio humanitarne koridore širom Libana, te da Hezbolah blokira isporuke pomoći u nameri da izazove humanitarnu krizu.

Izlivanje nafte iz libanske elektrane

Libanski zvaničnici saopštili su da bi izlivanje nafte u Sredozemno more nakon što su izraelski ratni avioni pogodili jednu libansku elektranu moglo da postane «jedna od najvećih ekoloških katastrofa» na Mediteranu. Prema njihovim rečima, 15.000 tona nafte iz postrojenja u gradu Džije zagadilo je više od 70 kilometara libanske obale. Izraelski avioni bombardovali su elektranu pre dve nedelje. Vasti navode da su četiri naftna rezervoara elektrane potpuno izgorela, dok peti i dalje gori, a strahuju da bi šesti rezervoar mogao da eksplodira. Naftna mrlja plovi ka Siriji, a mogla bi da ugrozi i obale drugih zemalja, dok lokalni ribari kažu da zagadjenje već počinje da utiče na morski svet.


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_israel_palestinian_gaza_strip_8jul06_eng_1951.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Izrael izvršio nove vazdušne udare na pojas Gaze

U napadima na postrojenje za koje Izrael sumnja da je Hamasova fabrika oružja i jedan granični tunel nije bilo žrtava. U petak su se izraelski tenkovi i vojnici povukli iz severnog dela pojasa Gaze posle dvodnevne operacije u kojoj je ubijeno više od 20 Palestinaca, medju kojima je bilo žena i dece.

XS
SM
MD
LG