Linkovi

Buš: Rajs se zalaže za rasporedjivanje snaga UN u Libanu


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs danas se vratila na Bliski istok, sa planovima da se u region pošalju snage UN-a kako bi razdvojile izraelske vojnike od ekstremističkog Hezbolaha koji se bore na jugu Libana.

Predsednik Buš kaže da je cilj državnog sekretara Kondolize Rajs da sa liderima Izraela i Libana radi na planu o rasporedjivanju multinacionalnih snaga duž izraelsko-libanske granice, koji bi sledeće nedelje trebalo da se razmotri u Ujedinjenim nacijama.

«Radićemo sa našim saveznicima na usvajanju rezolucije kojom se postavlja okvir za brzo okončanje nasilja, i daje mandat multinacionalnim snagama. Taj pristup će pokazati odlučnost medjunarodne zajednice da podrži vladu Libana i porazi pretnju Hezbolaha i njegovih stranih sponzora».

Predsednik Buš kaže da Iran mora da prestane da daje novac i oružje terorističkim grupama kao što je Hezbolah, a Sirija da okonča podršku terorizmu i poštuje suverenitet Libana.

Posle razgovora koje je u petak, u Beloj kući, vodio sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, predsednik Buš je rekao da su Bler i on saglasni da će snage UN pomoći demokratskoj vladi Libana da preuzme punu kontrolu nad svojom teritorijom.

«Milicije u Libanu moraju da se razoružaju, protok ilegalnog oružja mora se zaustaviti a libanske službe bezbednosti treba da budu rasporedjene širom zemlje».

Predsednik se protivi pozivima nekih evropskih i arapskih saveznika na hitan prekid vatre izmedju Izraela i Hezbolaha, tvrdeći da je u regionu sklopljen niz sporazuma koji su samo vodili ka novom nasilju. Buš je dodao da je ovaj bolan i tragičan trenutak bliskoistčnog konflikta prilika za dublje promene.

U radijskoj poruci Demokrata, guverner Novog Meksika, Bil Ričardson, kritikovao je američko diplomatsko angažovanje u regiji pre izbijanja krize, ocenjujući ga kao «nedovoljno».
«Da smo imali stalnog izaslanika za Bliski istok u regionu, bili bismo u boljem položaju da razoružamo Hezbolah, zaštitimo Izrael, i realizujemo prekid vatre paralelno sa rasporedjivanjem legitimnih medjunarodnih mirovnih snaga na terenu».

Ričardson kaže da su sukobi na jugu Libana, nasilje u Iraku, visoke cene nafte i nuklearni spor sa Severnom Korejom i Iranom dokaz da se svet nalazi na ivici haosa. Ričardson je bio ambasador UN-a i sekretar za energetiku u administraciji Bila Klintona. U novembru se ponovo kandiduje za guvernera Nju Meksika, a često se pominje i kao mogući predsednički kandidat Demokrata na izborima 2008.


XS
SM
MD
LG