Linkovi

Razvoj nove, profitabilne industrije - rezanja papira


Proteklih godina svedočimo pravoj revoluciji kada je u pitanju pristup informacijama, što ovom vremenu daje i popularan naziv -”informatičko doba“.

Istovremeno, sa sve većom brzinom razmene podataka narasla je i potreba da se zaštiti privatnost. Sve to – dovelo je do razvoja nove, profitabilne industrije - rezanja papira. Na ulicama američkih gradova odavno gledamo brojne namenske kamione: mešalice za beton, poštanska, oklopna ili vatrogasna vozla. Medjutim, od nedavno na ulicama primećujemo i specijalizovane kamione – sa mašinama za rezanje papira. Radnici u uniformama dovoze ih pred vladine kancelarije, bolnice i poslovne objekte, gde je, zarad zaštite privatnosti i poslovnih tajni, neophodno bezbedno uništenje papira. Takvi dokumenti nestaju u rezačima papira na točkovima. Li Miler je vlasnik”Korporacije za rezanje papira“, sa sedištem u Baltimoru.

”Možemo, kaže Miler da za 15 minuta izrežemo ono što bi kancelarijski rezači radili dan ili dva. To znači uštedu za klijente i zato oni koriste naše usluge“, objašnjava Miler.

Još je jedan razlog zbog kojeg Amerikanci koriste kompanije za rezanje papira – poštovanje federalnih zakona kojim se garantuje bezbednost dokumenata. Prvi takav zakon je odobren 1996.godine i tiče se medicinskih dosijea. Kirk Nejhal je advokat u firmi Vajli, Rein i Filding, ovde u Vašingtonu.

”Morate da preduzmete razumne i adekvatne korake da bi zaštitili bezbednost, privatnost i tajnost dokumenata. Stoga su kompanije za rezanje papira dobar mehanizam za uništavanje osetljivih informacija“, kaže Nejhal.

Li Miler dodaje da su novi zakoni o poštovanju privatnosti obezbedili nove klijente kompanijama poput njegove.

“Prva, relativno mala kompanija pod nazivom ”Šred it“ formirana je 1989. godine. Ona se potom razvijala i sada ima 140 ogranaka. Najveći razvoj zabeležen je posle 1996.godine, što znači da je rast ove industirije povezan sa zanonima koji su na snazi u protekloj deceniji.“, ističe Miler.

Kirk Nejhal dodaje da je u poslednjih godinu i po došlo do ekspanzije kršenja bezbednosnih pravila i da je pažnja usmerena privatnost i tajnost podataka u svim poslovnim sektorima.

On ističe da je Kongres preduzeo određene korake da pomogne sprečavanje kradje identiteta, usvajanjem Zakona o kreditnim transakcijama, koji bi mogao da uveća broj mušterija kompanijama koje se bave rezanjem papirne dokumentacije.

”Time su obuhvaće praktično sve kompanije koje imaju tajne poslovne informacije ili o klijentima ili zaposlenima ili o poslodavcu. To je praktično svaki biznis u zemlji“, kaže advokat Kirk Nejhal.

Samo proces uništenja dokumentacije je jednostavan. Kompanije daju klijentima kutije sa katancem gde se zaključa osetljivi materijal pre no što bude uništen.

”Jednom nedeljno ili mesečno, u zavisnosti od toga koliko brzo se te kutije napune, mi dolazimo i režemo dokumente. Neki klijenti, poput velikih bolnica, imaju i do kutija, mada većina klijenata ima jednu ili dve“, kaže Li Miler.

Medjutim, Kirk Nahal ističe da je rezanje samo jedan način zaštite privatnosti:

Većina informacija više nije na papiru i stoga moramo problem sagledati u celini. Rezanje papira je samo jedna komponenta zaštite“, kaže Nejhal.

Ipak - sve dok ima papira, kamione sa mašinama rezanje, gledaćemo po ulicama američkih gradova.

XS
SM
MD
LG