Linkovi

Turizam u 390 američih naconalnih parkova opao za 25 posto


Novom studijom ”Američkog žurnala za ekološki menadžment“ utvrdjeno je da je turizam u 390 američih naconalnih parkova od 1990.godine opao za 25 posto.

Broj posetilaca američkim nacionalnim parkovima tokom prazničnih vikenda postojano se, pola stoleća, uvećavao od 1930-tih. Posećenost je bila na najvišem nivou 1987. godine. Predstavnica Službe za parkove Keti Kuper kaže da su čitave generacije Amerikanaca odrasle u zlatnoj eri ovdašnjih ncionalnih parkova.“

To se, kaže ona, posebno odnosi na period posle Drugog svetskog rata i ekspanziju automobilskog sobraćaja, kada je poseta nekom nacionalnom parku postala vid porodičnog godišnjeg odmora.

Medjutim, specijalizovani strukovni magazin za ekološki menadžment objavio je u novom izdanju da je broj poseta parkovima, u poslednjih 16 godina, opao za četvrtinu. Visoke cene goriva su samo jedan od razloga, a Majk Pina iz Američke automobilske asocijacije kaže da ima i drugih razloga.

“Ljudi u anketama uvek kažu da neće putovati zbog visokih cena goriva, ali je činjenica da je putovanje automobilom i dalje najjeftinije“, kaže Pina.

Jedno od verovatnih objašnjenja je to što Amerikanci sve više vremena provode gledajući filmove, pretražujući internet i igrajući video igrice. To je trend koga je Služba za zaštitu parkova svesna, ali malo toga može da promeni, kaže Keti Kuper:

”Danas nacionalni parkovi imaju daleko veću konkurenciju. Ima puno zabavnih parkova, izletišta i rekreacionih centara, a zabava je dostupna i kod kuće. Tu su video igrice, filmove i druge stvari sa kojima se moramo nadmetati“, kaže Keti Kuper.

Firma za koja se bavi istraživanjem tržišta “Planket” objavila je da mediji i inustrija zabave u Americi generišu oko 200 milijardi dolara godišnje. To je ogroman plus za nacionalnu ekonomiju. Nacionalnim parkovima sa druge strane rukovodi federalna vlada i to su neprofitne organizacije. Keti Kuper kaže da zarada od parkovskog turizma nije tako velika, ali je još itekako važna.

Posjeta nacionalnom parku je dodid sa parčetom nacionalne baštine, što fotografije, filmovi i video igricene mogu da pruže, kaže Keti Kuper.

XS
SM
MD
LG