Linkovi

Sastanak pregovaračkog tima za političke razgovore o statusu Kosova


U Beogradu ponovljena spremnost za nastavak bečkih pregovora o decentralizaciji, ekonomskim i imovinsko-pravnim pitanjima i zaštiti crkve imovine.

Beograd je ponovo izrazio spremnost za pronalaženje kompromisa u pitanjima čije je rešenje preduslov za zaštitu ljudskih prava na Kosovu i dostizanje osnovnih standarda multietničnosti. Srpski pregovarački tim očekuje da će međunarodni posredici dodatno doprineti nastojanjima da se u narednim rundama pregovora dođe do saglasnosti o pitanjima od životne važnosti za opstanak srpskog naroda na Kosovu i povratak prognanih.

Međunarodnim posrednicima pregovarački tim Beograda sugerisao je i da na pravi način ocene nastupe albanske i srpske strane na prvim statusnim razgovorima o Kosovu koji su održani u Beču. Pri tome, Beograd svoj nastup ocenjuje kao argumentovan, a zahteve prištinske delegacije smatra jednostranim težnjama.

Ukoliko se pregovori Beograda i Prištine ne završe dogovorom o statusu Kosova, biće doneta nova rezolucija Saveta bezbednosti koja će, smatra koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić biti veoma slična dokumentu koji su već sačinili evropski zvaničnici Havijer Solana i Oli Ren, U toj rezoluciji neće se spominjati nezavisnost Kosova, ali će predvideti međunarodno prisustvo koje će bliže odrediti Evropska unija, kaže Dušan Janjić.

XS
SM
MD
LG