Linkovi

Izrael odbacio predlog Ujedinjenih nacija za 72-časovni prekid vatre


Nema potrebe za 72-časovnim prekidom vatre, jer je Izrael otvorio humanitarni koridor iz Libana i u Liban, izjavio je portparol izraelske vlade Avi Pazner. On je rekao da Izrael ne blokira prosleđivanje pomoći južnom Libanu:

“Problem je potpuno drugačiji - Hezbolah je taj koji namerno sprečava transfer medicinske pomoći i hrane stanovništu u južnom Libanu, jer želi da stvori humanitarnu krizu za koju može da okrivi Izrael“.

Rajsova ponovo na Bliskom istoku sa predlozima za prekid vatre

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs vraća se danas na Bliski istok sa paketom predloga koji bi trebalo da dovedu do prekida vatre izmedju Izraela i Hezbolaha.

“Nadamo se da ćemo uskoro postići prekid nasilja. To znači da moramo da pomognemo stranama da ustanove uslove koji će omogućiti što skorije primirje koje nas neće vratiti na status kvo“, rekla je Kondoliza Rajs u Kuala Lumpuru, pred polazak na put za Bliski istok.

Sukob Izraela i Hezbolaha se nastavlja

Izraelski vojnici ubili su 26 pripadnika radikalnog islamističkog Hezbolaha u najnovijoj bici za stratreško uporište Bint Džbajel u južnom Libanu, saopštila je izraelska armija. I na izraelskoj strani je bilo žrtava - ranjeno je 7 vojnika u žestokim okršajima koji su trajali duboko u noć. Padobranci i pešadija iz elitne brigade Golani su zaplenili pet antitenkovsih raketa, 30 ručnih bombi, mine, puške i municiju na poprištu sukoba. Snažne eksplozije osvetljivale su prošle noći nebo iznad južnog Libana, a rano jutros su izraelske vazduhoplovne snage uništile most preko reke Orontes, u dolini Beka na istoku i tako odsekle grad Hermel od ostatka zemlje.

Izraelski borbeni avioni ciljali su i rampe koje su ekstremisti upotrebili za ispaljivanje novih, do sada najsnažnijih raketa, sa oko 100 kilograma eksploziva na sever Izraela. Rakete su u pale oko Afule, 35 kilometara južnije od luke Haife. Početna istraga je pokazala da rakete imaju domet 90 kilometara. Izraelski bezbednosni zvaničnici veruju da je raketa iranska i ne isključuju mogućnost da se radi čak i od dugometnom Zelzal projektilu, čiji je domet do 200 kilometara.

Izaelska armija je u medjuvremenu potvrdila da se nenaoružana bespilotna letilica srušila u petak na libansku teritoriju, poričući tvrdnje televizije Hezbolaha da je oborena. Veruje se da je razlog pada tehnički problem.

XS
SM
MD
LG