Linkovi

Danas vam predstavljamo film «World Trade Center»


Za nekoliko nedelja u američke bioskope stiže novi film Olivera Stouna čija je tema – teroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku.

«Svetski trgovinski centar» stiže u bioskope nedugo posle filma «United 93» o četvrtom otetom avionu koji se srušio u Pensilvaniji. Taj film nije postigao veći komercijalni uspeh, ali je dobio sve pohvale kritike. U ostvarenju «Svetski trgovinski centar» Oliver Stoun dogadjajima 11. septembra pristupa iz uga dve porodice direktno pogodjene napadima.

Film «Svetski trgovinski centar» je zasnovan na istinitoj priči dvojice njujorških policajaca koji su ostali zatrpani u ruševinama jedne od kula bliznakinja. Oskarovac Nikolas Kejdž glumi Džona Meklaflina, cenjenog policijskog narednika koji predvodi jedan od spasilačkih timova koji ulazi u Svetski trgovinski centar posle napada. Većina njegovih ljudi je poginula kada su se kule srušile. Mekaflin i njegov kolega Vil Džimeno prežive, ali ostaju zarobljeni ispod ruševina gotovo 12 sati dok njihovi najbliži čekaju vesti o njihovoj sudbini.

Oliver Stoun kaže da je osećao potrebu da snimi ovaj film zato što je to priča o dvojici običnih ljudi, i svedočenje o istorijskom dogadjaju iz ugla onih koji su mu direktno prisustvovali. Uprkos kritikama, Stoun kaže da nije snimio film kako bi iskoristio tragediju žrtava 11. septembra.

«Naš je posao da snimamo relevantne priče. Moramo da se bavimo svim društvenim situacijama, ružnim dogadjajima, pozitivnim dešavanjima, žrtvama... Šta god da je, morate ga obraditi jer je to važno. Posledice tog dana su daleko gore od onoga što se desilo tog dana. Došlo je do novog ubijanja, novih ratova. Ustavnog sloma... Mi pričamo o svim posledicama. Vreme je da pogledamo taj dogadjaj bez ružičastih naočara, bez političkih naočara. Samo pogledajmo kako se on desio.»

Nikolas Kejdž kaže da je bio duboko dirnut humanošću koja prožima priču i da nije želeo da propusti priliku da glumi Meklaflina, sa kojim je proveo puno vremena prilikom snimanja.

Meklaflinov kolega Vil Džimeno bio je konsultant pri snimanju filma.

«Meni je bilo veoma teško da vidim mnoge od scena jer ponovo preživljavate sve što se dešava. Pomogao mi je Majkl Penja, koji glumi mene, a pomoglo mi je i to što je moj zadatak bio da film bude verodostojan. On je težak za gledanje jer je reč o stvarnosti. 11. septembar je bio užasan dan ali mi je podrška čitave filmske ekipe pomogla da prodjem kroz snimanje na jedan pozitivan način».

Film «Svetski trgovinski centar» u američke bioskope stiže 9. avgusta 2006.

XS
SM
MD
LG